Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2012 05:15

"Водій даже на бензин не заробить"

Автор: фото: Наталія Бондар
  Гадячани у центрі біля ринку сідають на автобус Гадяч — Плішивець. Ним можна дістатися до окраїни райцентру. Їде через усе місто
Гадячани у центрі біля ринку сідають на автобус Гадяч — Плішивець. Ним можна дістатися до окраїни райцентру. Їде через усе місто

У понеділок 23 січня в Гадячі на зупинці біля районної лікарні натовп чекає на рейсовий автобус до Полтави. Ним люди їздять у справах містом. Іншого громадського транспорту тут немає. Така сама ситуація в багатьох районних центрах області.

— Тільки б улізти, — тутешня Ганна Петрик сидить на засніженій зупинці біля лікарні.

— Замерзла дуже, минут 40 жду.

За 5 хв. до зупинки під'їжджає забита маршрутка. Водій відмовляється брати Ганну та інших пасажирів.

У Гадячі 22 тис. жителів. Чотири рази на день райцентром їздить автобус, який возить людей до Малих Будищ. Він стає на усіх зупинках. Люди також сідають на міжміські буси. Водії сваряться, не хочуть брати. Після п'ятої вечора райцентром пересуваються лише таксі. Середня вартість поїздки — 17 грн.

У міській раді говорять, автобуси пускати невигідно.

— Переважно пенсіонери їздять. То водій даже на бензин не заробить, — розповідає міський голова 56-річна Тетяна Савченко. — Наступного року пустимо мікроавтобус по маршруту Набережна Груні — район Молодіжного. Подивимося, наскільки буде прибутковим.

Жодного автобуса немає в Кобеляках. Містом люди їздять лише таксі. Тут 12 тис. жителів. Поїздка обходиться щонайменше в 15 грн.

— Привикли, що таксі і є громадський транспорт, — місцевий 40-річний Ігор сідає у машину. — Конєшно, якби не погода, то на скутерах усі їздили б.

Лохвицю жартома називають містом велосипедів. Кожна родина має їх кілька. Так само пересуваються в інших дрібних райцентрах.

53-річний Віктор Буланенко з Лохвиці сконструював триколісний велосипед.

— На ньому ніколи не упадеш, хоть сніг, хоть голольод, — каже. — Мені все одно, що автобусів немає. У нас тут усі на велосипедах їздять, даже бабушки по 80 років.

Найкраще громадський транспорт по області ходить у Миргороді. У місті працюють 24 маршрути. Їздять 39 автобусів. Це тому, що місто —  курорт, багато приїжджих.

Маршрути відкривають після звернень городян.

— Як є від людей пропозиції, оголошуємо конкурс. У минулому році так два автобуси пустили, — пояснює Світлана Ширшова з Миргородської міської ради. — Багато ходять "газельок". Перед їх власниками ставимо завдання: за рік поміняти маршрутку на комфортнішу.

Автобуси пускають після звернень жителів

— Люди повинні писати звернення до міської ради й просити автобуси за важливими маршрутами, — пояснює Борис Галушко з Полтавської облдержадміністрації. — Розглянувши звернення, місто повинне шукати можливості піти назустріч городянам.

В ОДА додають, якщо керівники райцентру не реагують, варто звертатися до обласної влади.

— Транспортне питання важливе, — продовжує Борис Павлович. — Знайдемо важелі впливу на таких керівників.

 

Зараз ви читаєте новину «"Водій даже на бензин не заробить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути