Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2009 18:59

В області бракує близько 250 медиків

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Депутат Кибинцівської сільради на Миргородщині Василь Ніколаєнко показує трикімнатний газифікований будинок площею 70 квадратних метрів у центрі села. Його приготували для головного лікаря місцевої амбулаторії. Якщо знайдеться бажаючий зайняти цю посаду,
Депутат Кибинцівської сільради на Миргородщині Василь Ніколаєнко показує трикімнатний газифікований будинок площею 70 квадратних метрів у центрі села. Його приготували для головного лікаря місцевої амбулаторії. Якщо знайдеться бажаючий зайняти цю посаду,

Нині лікувальним закладам Полтавщини бракує близько 250 медиків. Щороку 1% лікарів іде на пенсію, а молодь не хоче працювати в селі.

— Найбільше нам не вистачає педіатрів. Робота з дітьми дуже відповідальна. Не кожен до неї готовий, — розповідає Олександр Оглобля з обласного управління охорони здоров"я. — Молодь після закінчення медвузу часто йде не в державну медицину, а у представництва фармацевтичних фірм. Туди треба вищу медичну або фармацевтичну освіту. Для роботи видають авто і в місяць платять 3–5 тисяч доларів.

Щороку лікарняні заклади області поповнюються 60–70 медиками. А звільняється з лікарень близько сотні.

— Направлення на роботу по всій Україні випускникам медвузів розподіляє Міністерство охорони здоров"я, — веде далі Оглобля. — У молодого фахівця на селі роботодавець — сільська рада. Вона має забезпечити його необхідними умовами. А часто селить у хлівці з 90-річною бабусею. Направляємо на курси підвищення кваліфікації — не хоче їх оплачувати.

Найбільша проблема з кадрами у Чорнухинському та Козельщинському районах.

— У Чорнухинському половина медиків — пенсіонери. А вікового обмеження в лікарів немає, як у Папи Римського. Місцева влада уже й квартирами заманює молодь. Але район віддалений від трас і залізниці. Туди не хочуть їхати.

Управління охорони здоров"я впроваджує реформи в медицині.

— Ми переводимо більшість спеціалістів на сімейних лікарів, які можуть допомогти при будь-якій патології. Об"єднуємо кілька сільських фельдшерсько-акушерських пунктів в одну амбулаторію. Бо буває, що на ФАПах стоїть 10 ліжок і лежить три бабусі, зимують. Або бомжі чи алкоголіки. І молодий фельдшер їх лікує. Утримувати такі махіни економічно невигідно. А коли укрупнюємо їх в амбулаторію, запрошуємо туди кваліфікованих лікарів. Виділяємо транспорт — "таврії", велосипеди, моторолери. А фельдшерів переводимо на інші медичні посади.

У Козельщинській райлікарні працюють 36 лікарів. Зокрема, 12 — пенсіонери, а вісім — передпенсійного віку.

— Середня зарплата лікаря-початківця — 900 гривень. Ми на рівні культпрацівників — наче не лікуємо, а пісні співаємо. І те, ясно, треба. Але сільський медик місить грязь і сніг ногами. Їздить на власному велосипеді за кілька кілометрів. І працює цілодобово, без усякої підміни, — говорить головний лікар Козельщинської райлікарні 59-річний Леонід Береговий. — Я 15 років працюю у цьому районі. За цей час тут лікарям виділили лише три квартири, які вони за власний кошт доводили до ума. Пільги на оплату комунпослуг теж складно отримати. Треба, щоб медсестра отримувала 600 гривень, а в неї середня зарплата — 800.

Нині в лікарні не вистачає вісьмох лікарів.

— У нас немає фахівців вузького профілю — гастроентеролога, пульмонолога, кардіолога, імунолога, алерголога. Є тільки терапевт загальний, який працює на ставку. А безкоштовно він обіймає ще п"ять лікарських посад. Імунолог їздить до нас із сільської лікарні. Раз на тиждень веде консультативний прийом, — продовжує Береговий. — Фінансують нас на 60 відсотків від потреби. Восени ходимо попід дворами і просимо в людей по відру картоплі. 15 років наші хворі не бачать ні молока, ні м"яса.

У Машівській райлікарні працюють чотири молоді лікарі. Є вакансії  сімейного лікаря та невролога.

— У Селещинській амбулаторії немає сімейного лікаря, то туди їздять з центральної лікарні. Один три місяці поробить, тоді другий, — розказує головний лікар Машівської райлікарні Герман Краєвський. — Невропатолога заміщає психіатр.

Пацієнти скаржаться на хабарі в лікарнях.

Середня зарплата лікаря-початківця — 900 гривень

— Щоб без направлення та полтавської прописки народити в обласній лікарні, треба дати не менше тисячі. А ще 450 гривень — офіційна плата за пологи у вигляді добровільного внеску. Крім того, треба платити за кожен аналіз і довідку, — обурюється 28-річна Вікторія. — А тоді ще плачуться про малі зарплати. Не влаштовує — шукайте іншу роботу.

— Та в нас тільки заїкнись про якийсь благодійний внесок — зразу в суд чи прокуратуру, — заперечує Леонід Береговий.

Майбутній медик, який навчався безкоштовно, має три роки після закінчення вузу пропрацювати у державному закладі. Хто вчився за цільовим направленням, то стільки ж повинен відпрацювати у своєму районі.

— Я б змогла працювати й у селі. А раптом вийду заміж за сільського хлопця? Якщо то покликання, то яка різниця, де працювати, — каже студентка четвертого курсу стоматологічної академії в Полтаві Марія Сиса. — Головне, щоб забезпечили нормальним сучасним медобладнанням та житлом. У місті все набагато дорожче. І за ту ж кімнату в гуртожитку чи оренду квартири треба чималі гроші платити.

Студент-інтерн стоматакадемії Олег Алексєєв працювати в село не поїхав би за жодних умов:

— Як заїдеш у ту глухомань, то можеш перекреслити себе як фахівця — ніяких новітніх технологій і перспектив для росту. Там чим довше живеш — тим більше тупієш. Багато моїх однокурсників заїхало в села. То ніяких обіцяних пільг чи квартир так і не дочекалися. А зарплату хоч би і вп"ятеро більше звичайної платили — куди там її тратити? Одного мого знайомого з київського інституту теж направили в сільську амбулаторію нашої області. Там уже десяток років спокійно обходилися фельдшером і акушеркою. А тепер він лічить бабушкам простуду і перев"язує ранки.



Десятьом педіатрам дадуть квартири


У лікарнях міста Кременчук не вистачає 50 педіатрів. А 25% працюючих дитячих лікарів — пенсіонери.

— Більшість випускників направляють у той район, де взагалі немає такого фахівця, — розказує начальник відділу охорони здоров"я Кременчука Валерій Литвиненко. — Ми подаємо документи до міськради, щоб цього року виділили 10 відремонтованих однокімнатних квартир у будинках малосімейного типу.

Це питання розглядатимуть на найближчих сесіях міськради.

Середня зарплата педіатрів у Кременчуці — 1,2 тис. грн.

В амбулаторії села Кибинці Миргородського району немає головного лікаря.

— Ми в амбулаторію закупили електронний мікроскоп, апарат для аналізу крові електронним способом, електрокардіограф. У стоматкабінет — переносну бормашину, — розповідає сільський голова Михайло Ярмоленко, 55 років. — А лікарю ми вже приготували трикімнатний будинок із газом, водою і всіма вигодами. Якщо до нас приїде фахівець, то за два місяці зробимо там євроремонт.

Будинок розташований у центрі Кибинців. Поряд — дитсадок. За 200 м — медамбулаторія.



Віта КОНОВАЛЕНКО, Микола МАРЧЕНКО
Зараз ви читаєте новину «В області бракує близько 250 медиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути