Ексклюзиви
пʼятниця, 02 листопада 2007 07:15

У ботсаду почали збирати листя дерева гінкго

— У Полтаві пара сотень людей лікується листям гінкго. Я теж щороку насушую десятикілограмову торбу, — розповідає старший науковий співробітник Полтавської гравіметричної обсерваторії Адам Гожий, 70 років.

Гінкго — найстаріше дерево на землі, пращур ялини. Гожий радить збирати його листя восени, як пожовкне. Каже, що чай із нього стимулює кровообіг, особливо капілярно-судинної системи й мозку.

— Збираю в сіточку, щоб не пом"ялося і не злежалося, — розповідає Гожий. — Потім розкладаю й просушую. Сухе перетираю на борошно й заварюю на півлітра води. За день випиваю. Відчуваю, що стає краще. Якби люди цінували це дерево, то ні один би листок не пропав. А в нас його вимітають як сміття.

Такий відвар можна пити всім, хто не має проблем із тиском.

Люди приходять збирати листя гінкго здебільшого після перших морозів.

— От приїздив чоловік із райцентру Велика Багачка, — розповідає старший лаборант ботсаду Полтавського педуніверситету Віра Демочка. — А як ударять морози, осиплються всі листки, то людей побільшає.

Листя гінкго за формою нагадує листя петрушки, але удесятеро більше розміром. Гінкго — різностатева рослина. На території саду чотири деревини: три чоловічих і одна жіноча.

У ботсад пускають щодня з 8.00 до 16.00, крім суботи та неділі.

Зараз ви читаєте новину «У ботсаду почали збирати листя дерева гінкго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути