Ексклюзиви
середа, 03 вересня 2008 15:01

Три тижні в Селещині горить сміттєзвалище

У спеку три тижні тому в селі Селещина Машівського району зайнялися кілька гектарів звалища. В окремих місцях воно тліє досі. Крім побутового сміття, туди звозять відходи від переробки ріпаку. За офіційною версією, їх самозаймання спричинило пожежу. Місцеві кажуть, що смітник підпалюють бомжі — щоби було легше в попелі шукати метал.

Учителька Ліліана Горобець живе через дорогу від звалища. Говорить, що від диму люди задихалися:

— Подружжя пенсіонерів з вулиці Польової уранці вийшло на вулицю прощатися з сусідами. Мовляв, ще однієї такої ночі в диму вже не переживуть.

— У неділю встала управлятися по господарству й вирвала все, що й у п"ятницю їла. А як оті людочки живуть, шо під боком? Як горять бутилки пласмасові, то рятуй душечку! — бідкається пенсіонерка з вул. Будьонного Ольга Асаулова, 77 років.

Колись звалище було за межами села. Тепер новий житловий район розбудували через дорогу.

18 серпня до голови Машівської райдержадміністрації Віктора Сотнікова, 49 років, на прийом прийшла делегація з Селещини. У вихідні півсела огорнув ядучий дим: палала вся територія смітника.

— Для пожежних машин головна проблема в тому, що ніде набрати води. Найближчі пожгідранти або в райцентрі, або аж на залізничній станції в Селещині. Пожежники не стільки гасять, скільки шукають воду, — пояснює Сотніков. — Відходи ріпаку самозапалюються і довго тліють. Закрити звалище у найбільшому селі району ніяк. Треба придумати, де відкрити нове. А мати мусорку під боком ніхто не хоче.

21 серпня на смітнику працював бульдозер, пожежний автомобіль, спецтехніка. По вул. Солов"їній розкопали водогін і під"єднали пожгідрант для заправки цистерн. Полум"я загасили, однак вогонь періодично виникає в різних місцях.

— На гасіння витрачено тільки бюджетних уже 7 тисяч гривень. Вилили не менш як 50 тонн води, — зауважує сільський голова Селещини Олександр Кербут, 49 років.

Для нового звалища треба санітарну зону 500 м. У межах сільради такої ділянки землі немає. Інспектори обласної екологічної служби написали припис і вкотре оштрафували Кербута. Запропонували обгородити територію смітника і продавати талони на ввіз відходів.

— Люди добрі! — розводить руками сільський голова. — Звалище несанкціоноване, як його городить? Талони підприємства ще куплять, а куди селяни сміття повезуть? Правильно — в найближчі лісосмуги!

Зараз ви читаєте новину «Три тижні в Селещині горить сміттєзвалище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути