Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 20:04

Тренуватися треба три дні на тиждень по годині

Після зимових свят полтавці почали частіше звертатися до лікарів зі скаргами на надмірну вагу. Медики кажуть, головні причини зайвих кілограмів — переїдання та малорухливий спосіб життя. Здебільшого  проблеми з вагою мають жінки.

— Увечері з"їдають півкілограма макаронів, а зранку запитують — а чого це в мене надмірна вага, — говорить завідувач відділення ендокринології обласної лікарні Володимир Михайлець. — Більшість гладшає не через хвороби, а через переїдання.

Тим, хто звертається, радять проаналізувати щоденний раціон. Наскільки відповідає рухливості кількість з"їденого.

— Самі заняття спортом вагу скинути не допоможуть, — зауважує Михайлець. — Усе має бути збалансовано.

Якщо самому призначити собі дієту, можуть загостритися хронічні хвороби, виникнути гастрити, панкреатити, зміни в роботі серця. Це мусить робити фахівець. Щоб не погладшати, медики радять їсти багато овочів та фруктів, багатих на клітковину продуктів, нежирні сорти риби та м"яса. Утримуватися від уживання "вуличної" їжі.

Керівник проекту "Національний Сорочинський ярмарок" Світлана Свищева, 52 роки, щодня займається в домашньому спортзалі.

— Заняття мають бути регулярними. Лише тоді вони дають результат.  Інколи треба трохи і ротик закрити, і навантажити себе, — каже Світлана Іванівна. — Я роблю спеціально розроблений для мене комплекс вправ. Багато з них ґрунтуються на правильному диханні. Тіло, яке ти зараз маєш, не буде таким завжди без зусиль.

Свищева раніше каталася на лижах. Зараз цьому заважають проблеми зі здоров"ям.

— Кілька років тому у Фінляндії стала на ковзани, — згадує. — Думала, забула вже, як це. Але стояла добре. Чоловік також займається щодня в сімейному спортзалі за власною методикою.

Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Близнюк, 50 років, двічі на тиждень грає у футбол. Має багато відзнак із цього виду спорту. Торік став бронзовим призером чемпіонату України з футболу серед ветеранів. У 1978-му став чемпіоном області з вільної боротьби серед молоді. Був призером республіканських змагань, кандидат у майстри спорту.

Медики радять їсти багато овочів та фруктів

— Я діючий спортсмен, — каже Іван Федорович. — Постійно знаходжу час повіджиматися від підлоги, підтягнутися на перекладині. Завжди в русі. Якщо полюю на зайця, менше 20 кілометрів не проходжу. Вже не можу без фізичних навантажень. Мій організм цього потребує.

Скульптор із Комсомольська 53-річний Олег Рябо запланував цієї весни проїхати велосипедом 10 тис. кілометрів із Комсомольська-на-Дніпрі до Комсомольська-на-Амурі в Росії.

— Тренуюся щодня, — розповідає Рябо. — Через день бігаю крос на 5–10 кілометрів і по годині-півтори займаюся на велотренажері. Завдяки постійному заняттю спортом почуваюся дуже добре. Серцево-судинна та дихальна системи працюють чудово. Жодних проблем з артеріальним тиском. Щоб тримати себе у формі, стараюся більше їсти молочних продуктів та різних овочів.

Тренер мережі фітнес-клубів "Вітамін" у Полтаві 32-річний Олександр Корніяш відзначає: пік звернень полтавців до спортклубів припадає на кінець січня — початок лютого.

— Щоб втягнутися у заняття, треба на початку займатися дуже інтенсивно, щоб був перший результат, — радить. — Коли людина бачить позитивні зміни у зовнішності, в самопочутті — їй важко зупинитися, відмовитися від спорту.

Аби був ефект, достатньо приділяти вправам три дні на тиждень. Оптимальний час занять — година. Через годину організм налаштовується на відновлення. Продовження тренування цьому перешкоджає. Через надміру інтенсивних тренувань може послабшати імунітет.

— Для корекції фігури, набуття красивих атлетичних форм більше підходять тренажери, — радить Корніяш. — Схуднути можна завдяки аеробіці. Але найкраще чергувати аеробіку й тренажери. Тоді результат буде комплексний.

Зараз ви читаєте новину «Тренуватися треба три дні на тиждень по годині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути