четвер, 26 червня 2008 18:45

Світлана Залізняк написала шість книжок

 

"Не вмію вірші виплітать з води..." — пише поетеса Світлана Залізняк із Полтави. — У її творах не знайдеш порожніх фраз — кожне слово несе глибокий зміст. Ці вірші можуть здаватися складними, елітарними, бо не всім зрозумілі. То глибина думки та почуттів поетеси.

Світлана Залізняк народилася 31 липня 1963 року в Пирятині. Дитинство та юність пройшли в місті Яготин на Київщині. П"ять років жила і працювала в передмісті Ялти, а з липня 1996-го мешкає в Полтаві. Саме тут написала шість своїх книг — збірки "Меланхолія", "Шепіт свічки", "Вельвічія", "Присмак сутіні", "Струм" та "Міць".

Куяльник...

Іллічівськ...

Харцизьк...

Донецьк...

Я повернулась до твоїх фонтанів.

Отак вертав по пінних хвилях Грей

В Ассоль обійми.

Я — не безпричальна! — пише вона у вірші "Полтава".

За творчий псевдонім поетеса обрала прізвище свого діда, уродженця хутора Залізняки, що на Миргородщині. Її твори друкували в обласних та всеукраїнських часописах, в альманасі "Рідний край", у збірнику "Веселка Дністрова".

Краса вірша Світлани Залізняк — не прилизаний гламур, а природна естетика української мови. Вона вживає архаїзми та історизми, діалектизми, старослов"янізми, авторські неологізми. У творах звучить безкомпромісність Василя Стуса й Ліни Костенко, філософське узагальнення, готовий афоризм.

Поезія авторки близька до віршів Миколи Зерова. Світлана вживає багато античних і біблійних образів, парадоксальну кінцівку. Її білі вірші органічні й чіткі.

Перу письменниці належать переклади поезій Рабіндраната Тагора, Анни Ахматової, Вільяма Шекспіра. Торік Світлана Залізняк стала лауреатом всеукраїнського конкурсу "Українська мова — мова єднання", нагороджена медаллю Пантелеймона Куліша.

Світлана Козаченко, письменниця, вчителька, м. Зіньків

Зараз ви читаєте новину «Світлана Залізняк написала шість книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути