четвер, 17 березня 2011 16:17

Свиней стало на 500 тисяч менше

Цієї весни селяни відмовляються віддавати свиней заготівельникам. За кілограм живої ваги в області платять 8–12 грн. Великий кабан коштує 1,5–2 тис. грн.

Родина Зеленських із села Ісківці на Лохвиччині купили в односельця Геннадія 200-кілограмову свиню. Заплатили 2 тис. грн. Заготівельники не хотіли брати тварину — затовста.

— Здоров'я немає поратися біля хазяйства, — каже 69-річна Галина Зеленська. — Діти, онуки з'їжджаються, кожному торбу хочеться спорядить. Самим тримати порося невигідно. Воно з'їсть більше, ніж м'яса на ньому наросте. Зерна тільки тонну треба. А це вже дві тисячі гривень. Ще кукурудзи, дерті, картоплі, буряка. Поратися біля нього цілий рік.

Селяни шукають продавців у місті через знайомих. Самі на ринок вивозять рідко, не хочуть морочитися з довідками.

У м'ясному павільйоні Гадяцького ринку торгують підприємці. Поряд поставили два столи для господарів, котрі продають вирощене своєю працею. На ньому розклало свинину подружжя Олександр і Наталія Півовари із села Ручки.

— Отримали 800 кілограм зерна на пай. Усе вигодовували поросяті, — розповідає Наталія. — Хотіли лишити собі. Та корова перестала доїтися, молоко не здаємо. Грошей на життя немає. От і привезли кабана на базар. Що виторгуємо, заплатимо за світло, газ. Решту лишимо на харчі. Роботи в селі немає. Праця біля хазяйства не варта виторгів.

У Полтаві у м'ясному павільйоні критого ринку людей мало. Продавці виклали товар, кожен закликає до себе.

— Чим гірше живуть люди, тим краще продається курятина. Зараз на неї попит. Свинину беруть мало, — каже продавщиця, викладає на прилавку шматки сала і свинячі ребра. Не називається. — Люди по селах стали менше тримати свиней. Але все рівно віддають, бо їм за щось жити треба. Товстих, що сало в долоню, брати не хочемо. Тоді мало вторгуємо. Ціни збивають приватні фермери, відкривають магазини зі свіжиною. У великих супермаркетах торгують завозним. Сало тонке і світиться. Таке буває, як годували тварину біодобавками.

В обласній інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції не заперечують, в області багато привозного м'яса. Звідки воно надійшло на Полтавщину, не уточнюють. Кажуть, великі м'ясокомбінати відмовляються брати свинину в селян. Власну ферму має тільки Глобинський м'ясокомбінат. Яку продукцію використовують на підприємствах, перевірити не можуть. Люди розказують, у них закуповують свиней живою вагою по 8–10 грн за кілограм. Чиновники допомогти селянам не можуть.

Сьогодні на Полтавщині у приватних господарствах вирощують 364 тис. свиней. За останні 15 років поголів'я зменшилося на 500 тис.

Зараз ви читаєте новину «Свиней стало на 500 тисяч менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути