четвер, 31 липня 2008 18:22

Селяни не пускали комбайни на поле

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Жительки села Жуки Кобеляцького району Марія Халява (ліворуч) і Марія Коломієць з порожніми мішками поспішають першими до купи зерна місцевої агрофірми ”Довіра”, щоб набрати збіжжя в рахунок плати за земельні паї
Жительки села Жуки Кобеляцького району Марія Халява (ліворуч) і Марія Коломієць з порожніми мішками поспішають першими до купи зерна місцевої агрофірми ”Довіра”, щоб набрати збіжжя в рахунок плати за земельні паї

25 липня жителі села Жуки Кобеляцького району не давали виїхати на поле комбайнам місцевої агрофірми "Довіра". Люди вимагали, щоб із ними розрахувалися зерном за користування земельними паями.

О сьомій ранку приблизно 30 жителів села Жуки прийшли до машино-тракторної бригади агрофірми "Довіра". Жінки велосипедами перегородили виїзд із господарства. Чоловіки пішли вимагати розрахунку до адмінбудівлі.

Керівник "Довіри" 52-річний Олександр Копелець орендує 1 тис. га землі в Жуківській сільській раді. Також на її території працює фермерське господарство "Громада". Його очолює 49-річний Сергій Жук. "Громада" має в оренді 800 га землі.

Селян, які віддали паї "Довірі", обурило, що Жук розрахувався зерном зі своїми пайовиками, а Олександр Копелець цього не зробив.

— Ти бандіт. Січас зерно продаси, а людям нічого не дістанеться, — кричить військовий пенсіонер 68-річний Олександр Дорош до керівника"Довіри". Той вийшов поспілкуватися з людьми. — Нам курей годувати нічим. Стидоба. На базарі пшеницю купуємо, а Жук своїм пайовикам уже дав.

Копелець пояснює, що не розпочав видавати зерно в розрахунок, бо за договором оплата відбувається восени та взимку.

— Люди самі порушують договір. Ще не закінчився строк оренди, а 68 селян з Жуків та Рубанів подали заяви про перехід із паями до Сергія Жука, — обурюється Копелець.

До воріт тракторної бригади підходять Жуківський сільський голова 55-річний Сергій Рубан та керівник фермерського господарства "Громада" 49-річний Сергій Жук.

— Не вірте йому, люди! Він вас обдурить. Блокуйте комбайни, а то без нічого залишитесь, — підбурює людей Жук.

Копелець кричить, щоб він залишив його приватну територію. Керівники підприємств сваряться. Люди кричать, обурюються.

Сільський голова Сергій Рубан каже, що три роки намагається помирити Жука та Копельця:

— Результат нульовий. Просто вони борються ні за гроші, ні за майно, а хто із них зверху буде. Шкода, що, як завжди, в мужиків чуби тріщать.

Коли Сергій Жук йде з двору "Довіри", Копелець кричить до селян, що видасть зерно.

— Готуйте список. Дам по триста кілограмів пшениці, — каже комірникові. — Більше не получите. Хай у Жуки їде комісія та розбирає наш спір.

Першими до купи зерна біжать 67-річна Марія Халява та 85-річна Марія Коломієць. Жінки швидко насипають його в мішки. За ними сходяться інші селяни. Решта пайовиків під"їжджають автомобілями. Комбайни минають людей та їдуть у поле.

У Кобеляцькій райраді кажуть, їм набрид безкінечний конфлікт двох господарників. Радять обом звертатися до суду.

Зараз ви читаєте новину «Селяни не пускали комбайни на поле». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути