четвер, 08 жовтня 2009 17:20

Про комунальні борги кричать у гучномовець

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Слюсарі Полтававодоканалу Іван Гром, Валерій Коломієць та Олександр Гром (зліва направо) перекривають каналізацію у багатоповерхівці по вулиці Юрченка в Полтаві. Власники квартири заборгували півтори тисячі гривень. Слюсарі опускають в каналізацію трос із
Слюсарі Полтававодоканалу Іван Гром, Валерій Коломієць та Олександр Гром (зліва направо) перекривають каналізацію у багатоповерхівці по вулиці Юрченка в Полтаві. Власники квартири заборгували півтори тисячі гривень. Слюсарі опускають в каналізацію трос із

Понад 80 млн грн заборгували полтавці за житлово-комунальні послуги. Комунальники нарікають, не платять переважно заможні люди. Підприємства шукають дієвіших способів повернення боргів.

— Двічі на тиждень підводимо підсумки проплати по місту. Де найбільше боржників — виділяємо машину з гучномовцем, — розповідає Олександр Мєлкозьоров із "Полтававодоканалу". — У гучномовець називаємо будинок, у якому найбільше боржників. Працівники кажуть, якщо не буде проплати — відключимо водопостачання та водовідведення у квартирах. На людей це психологічно дуже діє.

Водоканалівець говорить, за останні чотири роки домоглися, що підприємство, крім реструктуризованих, ліквідувало й решту боргів.

— Звертаємо увагу на тих, хто має борг більше трьох місяців, — продовжує Мєлкозьоров. — Винайшли спосіб відключення водопостачання та водовідведення. Останнє працює краще. Коли перекрити воду, людина біжить за нею до сусідів. А якщо не працює каналізація — може протриматися не більше двох днів. У Києві відключали воду та каналізацію одному солідному чоловікові. Заборгував 18 тисяч гривень. Коли перекрили комунікації — онімів. Наступного дня заплатив усю суму.

У "Полтавагазі" на відключення їздить бригада дужих чоловіків.

— Колись лінійні майстри відключали газ, — розповідає начальник обліку газу підприємства Ольга Сидорова. — Але це важко. Люди обізлені, без грошей. Просять, плачуть.

Лише в п"ятницю немає відключень. Решту днів три бригади їздять містом та перекривають газ. Звертають увагу на тих, хто має борг понад 500 грн.

Заборгував 18 тисяч гривень. Перекрили комунікації, і наступного дня заплатив усю суму

— У багатоповерхівках жителі обнагліли, — обурюється Сидорова. — Знають, що там відключити складніше. З них гроші стягуємо в суді. Власники великих приватних будинків також погано платять. На попередження не реагують. Заманити їх у "Полтавагаз" складно.

Клієнтам "Полтаватеплоенерго" про борг повідомляють постійно. Пропонують укласти договір реструктуризації.

— Якщо завинили більше трьох місяців, передаємо справу до суду, — пояснює начальник абонентської служби Світлана Пасічко. — Боржниками займається виконавча служба. Вона приплюсовує до боргу 10 відсотків за свою роботу.

Відключити квартиру від тепла підприємство технологічно не може.

— Є люди, які накупили кілька квартир і в них не живуть, — зауважує Пасічко. — Думають, за тепло там не треба платити. Дивує, люди мають гроші на стільки нерухомості, а за компослуги не платять.

Досі в Полтаві не було випадків, щоб теплоенерго забрало за борги житло, іншу власність.

— Найбільший борг — 15 тисяч гривень. Це менше ціни квартири, — каже Ольга Пасічко. — В інших містах водоканал, обленерго об"єднуються з тепловиками та забирають за борги машини. Якщо проплати знизяться — будемо щось думати собі.

Вчасні розрахунки за тепло впливають на якість обігріву. Підприємство розраховується за газ, забезпечує його нормальний тиск.


Обленерго відключає світло, якщо людина не платить більше місяця.

— Вручаємо через кур"єрську пошту попередження, — пояснює Валентина Дзєвєріна з "Полтаваобленерго". — Чекаємо місяць. На відключення виїжджає бригада. Можуть відключити навіть, якщо людина не пускає в квартиру. Груддю стають та не дають світло відрізати. У приватному секторі собак випускають, щоб контролери не зайшли.

Справи до суду передають рідко. Бо відключення ефективніше. Переважно до суду звертаються, коли людина самовільно під"єдналася до електромережі. Побільшало випадків крадіжок електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Про комунальні борги кричать у гучномовець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути