Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 18:18

При сонячному затемненні замовкають птахи

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Працівник Полтавської гравіметричної обсерваторії Микола Тищук біля телескопа. Через нього він сьогодні спостерігатиме сонячне затемнення
Працівник Полтавської гравіметричної обсерваторії Микола Тищук біля телескопа. Через нього він сьогодні спостерігатиме сонячне затемнення

1 серпня відбудеться друге й останнє цього року повне сонячне затемнення. Перше було 7 лютого. Його спостерігали у країнах південної півкулі. Затемнення розпочнеться на півночі Канади, закінчиться на території Китаю. У Полтаві можна побачити часткове затемнення сонця. Воно почнеться о 12:04, триватиме до 14:15. Максимально сонце буде закрито на 41% о 13:13.

— Якби це затемнення було повним, ми бачили б тільки корону зі світла навколо сонця. А так побачимо часткове затемнення, коли місяць закриє лише частину сонця, — розповідає молодший науковий співробітник Полтавської гравіметричної обсерваторії 43-річний Микола Тищук. — Цього року сонячна активність мінімальна. Коли сонце спокійне, його форма та корона найбільш правильні. При високій активності, при численних спалахах на ньому, його корона має неправильну форму, бо випромінювання сонця саме по собі не симетричне.

Повну фазу затемнення найкраще буде спостерігати в Росії неподалік міста Надим. Тут сонце буде повністю закрито протягом 2 хв. 26 сек. Під час повної фази сонячного затемнення різко наступає темрява, на небі з"являються зірки. Цьогоріч під час затемнення туристи та астрономи побачать невеликий парад планет, під час якого вишикуються Меркурій, Венера, Сатурн та Марс.

— Затемнення впливають на природні катаклізми. Припливи, які виникають під час затемнення сонця, бувають своєрідним спусковим механізмом. Він запускає виверження вулканів, землетруси та інші явища, — говорить Микола Федорович. — Сонячна активність суттєво впливає на землю. Рослини живуть за рахунок сонця, фотосинтезу. Під час великої активності магнітне поле нашої планети здавлюється, внаслідок чого частіше виникають магнітні бурі, припливи.

За наступні півстоліття відбудуться лише два повних сонячних затемнення у 2033 та 2043 роках. Та в Україні їх не буде видно.

— Щоб спостерігати затемнення, можна взяти скло, закоптити його сірником, щоб воно стало темне, та дивитися крізь нього, — радить Тищук. — Також використовують засвічену фотоплівку. Найкраще було б дивитися на сонце через газозварювальну маску — не треба мружитися. Без захисного темного скла в зорову трубу чи бінокль на сонце дивитися не можна. Зір втрачається миттєво.

— Кілька років тому вдома спостерігав сонячне затемнення, — розповідає 26-річний Олександр Талалайко з міста Пирятин. — Дивився на сонце через задимлене скло. Коли почалося затемнення, а це було в обід, ніби життя зупинилося — замовкли птахи й домашня живність, стих вітер. Якось аж моторошно було.

Зараз ви читаєте новину «При сонячному затемненні замовкають птахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути