Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2007 07:00

Полтавські водолази плавають на списаному катері

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Неподалік першого полтавського пляжу на річці Ворскла водолаза Федора Білаша витягують з води його рідний брат Іван Білаш (праворуч) та фельдшер Олександр Нєвєдров. На носу стоїть рятувальник Олександр Іванченко
Неподалік першого полтавського пляжу на річці Ворскла водолаза Федора Білаша витягують з води його рідний брат Іван Білаш (праворуч) та фельдшер Олександр Нєвєдров. На носу стоїть рятувальник Олександр Іванченко

На першому пляжі Полтави у вівторок відпочивають зо 200 людей. Засмагають дві дівчини і п"ють пиво та ром-колу.

— Часто лізуть п"яні, то й тонуть, — каже 28-річна Марина. — Ми вживання пива контролюємо.

Неподалік від пляжу на іншому боці Ворскли розміщена Полтавська міська рятувально-водолазна станція. Чергують чотири водолази, фельдшер і моторист. Вони сидять на лавці і чекають на виклик. Люди можуть зателефонувати за номером "7 86 09" і покликати рятувальників на допомогу.

Сьогодні тренувальний виїзд. Рятувальник на черговому човні біля пляжу махає жовто-блакитним прапором — сигнал виклику. Звучить гудок мегафону. Двоє водолазів, моторист і фельдшер стрибають у катер. Із ранку на нього завантажили акваланг, костюм, ласти, маску, аптечку й апарат штучної вентиляції легень. Катер виходить на середину ріки. Фельдшер Олександр Нєвєдров допомагає водолазові Федору Білашу одягнути костюм і акваланг. Коли катер зупиняється, Олександр Іванченко кидає якір. Федір стрибає у воду. За хвилину його повільно витягають мотузкою на поверхню.

Цього року живими потопаючих ще не витягали

Хлопці повертаються на берег. Федір хвалиться, що під водою затримує повітря на дві хвилини. Кожен рік водолази складають іспити й проходять медкомісію. Іспити проходять на глибині 4 м. За 4 хв. потрібно витягти з-під води манекен.

— Наше спорядження старе й нікуди не годиться, — бідкається 23-річний водолаз Іван Білаш. — Треба новий компресор для наповнення повітрям аквалангів. Катер наш давно списаний. Акваланги погані.

На станції є чотири акваланги й чотирнадцять рятувальних кругів.

— Нам не вистачає апарата штучного дихання легень, — додає фельдшер Олександр Нєвєдров, 27 років. — Є два, та вони застаріли.

Рятувальники слідкують за трьома міськими пляжами. Але до третього не мають доступу, бо річку перегородив земснаряд. Через це на виклик їдуть машиною. Везуть човен і спорядження. Потім пускають його на воду й шукають потопаючого. На це йде багато часу.

Цього року водолази живими потопаючих ще не витягали. Підняли лише 11 утоплеників, із них троє дітей. Останніми — дівчинку й хлопчика.

— З тієї сторони річки 28 травня, — Нєвєдров показує на протилежний берег, — чоловік кричав, щоб допомогли знайти дітей. Ми приїхали, за десять секунд підняли з триметрової глибини 9-річну дівчинку. Потім дістали хлопчика. Відкачати їх не змогли.

Часто люди шукають дітей самотужки. Втрачають час, а потім тільки згадують, що є рятувальна станція. А якщо людина пробула під водою більше 2–3 хвилин, її не врятувати.

Хоча б дозволили штрафувати за стрибання з човнів

Катера рятувальників навпроти пляжів часто не помічають, бо щодня по річці ходить багато човнів. Поряд працює станція прокату.

— На днях ми затримали 15 арабів, — каже Іван. — Вони стрибали з човна і катамарана. Я під"їхав катером, розповідаю, а іноземець дивиться, як баран на нові ворота, й нічого. Не розуміли мови. Потім знову почали пірнати. Ну що таким людям скажеш?

Стрибати з човнів забороняють, бо у воді корчі. Об них звертають шиї, вибивають плечі. На станції надають першу допомогу і викликають "швидку".

Не можна перепливати річку й плавати в районі фарватеру (найглибше місце серед річки, де плаває катер. — "ГПУ").

— Позавчора хлопчик напроти пляжу плавав на деревині, — веде далі Іван. — Я запитав, де його батьки. Він показав на маму. А вона мені з берега: "Син плаває з чотирьох років. Нічого не трапиться". От якби нам дали якісь права, було б краще. Хоча б дозволили штрафувати за стрибання з човнів, — зазначає Білаш. — Впиляли б такий штраф, що більше сплачувати не захотілося б. А то таке — ми йому сказали, він поматюкався про себе й далі поплив.





Водолаз заробляє до тисячі гривень

Минулого тижня через пробоїну в човні 20-річний житель Кременчука Антон Бакутін із двома друзями опинився на острові серед Дніпра. Рятувальників викликали по мобілці. Від матросів хлопець дізнався, що рятувальній станції потрібні працівники. Наступного дня подав туди документи.

— Раніше я дзвонив їм разів три, але казали, вільних місць немає, — каже Антон. — Я виріс біля води, маю свій човен.

Бакутін три місяці тому повернувся з армії. У дитинстві навчався в Кременчуцькій школі юних моряків. Його батьки померли. Хлопця виховувала бабуся. Як рятувальник Антон отримуватиме 500 грн. Водолазові найвищого класу платять до 1 тис. грн.

Інна МОСКАЛЬЧУК

1184 людини потонуло цього року в Україні

— Найчастіше на воді гинуть п"яні чоловіки. В Полтавській області цього року вже втонули 78 осіб, — розповідає помічник начальника Головного управління МНС в області Світлана Наталенко.
Полтавщина посіла перше місце в Україні за кількістю потопельників із початку купального сезону в травні — 57 смертей. Житомирщина зайняла друге місце.
Проте в Центрі пропаганди Головного управління МНС Житомирщини повідомляють, що за статистикою, з початку року саме вони лідирують за кількістю нещасних випадків на воді — 81 смерть. Із травня там витягли з води 43 трупи.
В Україні з початку року потонуло 1184 людини.

Зараз ви читаєте новину «Полтавські водолази плавають на списаному катері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути