четвер, 04 березня 2010 19:07

Першими від задухи помирають товстолоб, амур і судак

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Василь Збираник плішнею прорубує ополонку на річці Сухий Кагамлик у селі Бабичівка на Глобинщині. Товщина льоду тут сягає 40 сантиметрів. Із-під криги пахне затхлим
Василь Збираник плішнею прорубує ополонку на річці Сухий Кагамлик у селі Бабичівка на Глобинщині. Товщина льоду тут сягає 40 сантиметрів. Із-під криги пахне затхлим

Екологи Полтавщини стурбовані погодними умовами — сніги та морози можуть призвести до масової загибелі риби. Загроза є на більшості річок області.

— Таких зим не було давно. Подекуди товщина криги сягає метра. До того ж вона привалена великою кількістю снігу. Кисень рибі не поступає, — розказує 40-річний Іван Мартиненко із Глобиного. Він провідний спеціаліст Кременчуцького відділу охорони природного середовища. — Було б добре, якби люди масово вирубували лунки, аби збільшити доступ кисню і щоб риба дихала. Інакше загине. Але звичайні метрові в діаметрі ополонки тут не допоможуть. Їх треба робити бензопилкою розміром 3 на 4 метри. І над лунками ставити не просто кулі, а очеретяні мати.

Талі води теж добре збагачують водойми киснем. Іван Валентинович каже, найбільше гине товстолобів, амурів і судаків, бо вони найслабші.

— Головне, аби браконьєри не ставали біля прорубаних лунок і не виловлювали підсаками рибу. Бо й таке трапляється.

Ополонки треба робити розміром три на чотири метри

— На Дніпродзержинському водосховищі на Дніпрі ситуація стабільна, кисень у нормі. Тут відкрита затока, тому мору риби не спостерігається. Як складуться обставини під час повені, прогнозувати не можу, — говорить Ярослав Беззубенков, начальник Кременчуцької іхтіологічної групи Полтавадержрибоохорони.

Чуток, нібито в Кременчуцькому водосховищі загинуло 23 тис. т риби, місцеві екологи не коментують. Жителі бояться, що це може вплинути на якість питної води.

Рибалка 66-річний Василь Збираник щозими пробиває ополонки на річці Сухий Кагамлик у селі Бабичівка на Глобинщині. Він живе неподалік водойми.

— Б"ю плішнею. Можна і свердлом, — каже. — Якби ж усі рибалки активізувалися та допомогли рибі вижити. А то ж ловити всім хочеться. Лунки можна пробивати через 40–50 метрів. Товщина льоду тут 40 сантиметрів. Коли теплішає, чути запах дохлої риби, вона спливає пузом догори.

Василь Якович прорубує ополонку. З неї пахне затхлим.

— Тут водяться короп, товстолоб, карась, судак, трапляються в"юни. Товстолоб зимує де глибше, а короп вибирає мілину.

Василь Збираник говорить, коли помістити над ополонкою очерет, то вона хоч і вкриється кригою, кисень надходитиме через порожнисті очеретини.

— Років 15 тому від Крюківського вагонного заводу приїздила машина-компресор і через товстий шланг запускала під прорубану ополонку повітря в Бабичівці та сусідньому Набережному. Тоді такого мору риби не було.

Зараз ви читаєте новину «Першими від задухи помирають товстолоб, амур і судак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути