четвер, 16 жовтня 2008 19:17

Павло Гапоненко посмертно став героєм Росії

  Друзі-курсанти Мінського суворовського училища лохвичани Павло Гапоненко (ліворуч) і Володимир Москівець сидять на бронетранспортері в літньому військовому таборі. Фото 1978 року
Друзі-курсанти Мінського суворовського училища лохвичани Павло Гапоненко (ліворуч) і Володимир Москівець сидять на бронетранспортері в літньому військовому таборі. Фото 1978 року

На бронетранспортері сидять друзі-курсанти Мінського суворовського училища Павло Гапоненко і Володимир Москівець. Це фото 1978-го. Хлопці разом проходили навчання в літніх військових таборах. Обоє вихідці з Лохвиччини — Гапоненко з Лохвиці, Москівець із села Яхники. До училища вступили 1977-го, навчалися в одному взводі, сиділи за однією партою.

У школі N2 Лохвиці, де навчався Гапоненко, учителі Любов Шагановська та Леся Солохіна створили куточок його пам"яті. Серед експонатів — лист Володимира Москівця командуванню училища. У ньому він пише: "Після Мінського суворівського ми поїхали навчатися в Харків. Я — до вищого військового авіаційного училища зв"язку, Паша — у гвардійське вище військове командне танкове училище. 1983-го ми одержали лейтенантські погони й роз"їхалися служити до військ. Паша служив у групі радянських військ у Німеччині, потім на Далекому Сході".

1995 року начальник розвідки майор Павло Гапоненко у складі звідного полку морської піхоти воював у Чечні. 25 травня під час розвідувальної операції закрив своїм тілом БТР-80 від протитанкової гранати. Ціною свого життя порятував відділення у складі 10 чоловік і бойову машину з екіпажем.

14 лютого 1996-го Гапоненкові посмертно присвоїли звання Героя Російської Федерації.

Цього року 11 вересня в Лохвиці відкрили дві меморіальні дошки Павлові — на будинку на вул. Пріліпіна, де жили Гапоненки, та на школі N 2, де він навчався.

Павло був єдиною дитиною в сім"ї.

— Батько Паші помер у 2003 році, — говорить сусідка Гапоненків Марія Дзеря, 71 рік. — Мати жила бідно, отримувала невисоку пенсію. Лише під кінець її життя приїжджала жінка з Владивостока (можливо, журналістка), яка добилася, щоб їй дали надбавку за загиблого сина. У нашому військкоматі їй сказали, що син-герой Росії — ворог, і ніякого права на пільги за сина вона не має. Із могили Паші вкрали металеві вази. Мати 2007-го втопилася в колодязі, хоча була сильною, твердою жінкою.

У Павла Гапоненка залишилася дружина, син і донька. Вони живуть у російському місті Бєлгороді.

Зараз ви читаєте новину «Павло Гапоненко посмертно став героєм Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути