Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 19:15

Отрутохімікати почнуть спалювати в травні

— Робоча група у Харкові вже закінчує навчання з користування установкою для спалювання отрутохімікатів, — розповідає Юрій Новіков, 50 років, із державного підприємства "Сварч". — У травні зроблять пробне спалювання.

Установку для утилізації агрохімікатів і пестицидів презентували в Полтаві 1 лютого. Обласна влада замовила її у Харківському науково-дослідному центрі "Енергосталь". Заплатили 1,5 млн грн. Вартість переробки тонни хімікатів — 4 тис. грн.

За годину установка спалюватиме 50 кг хімії. Викиди в повітря після неї очищуватимуться на 98%. За 2–3 роки планують знищити понад 700 т хімікатів. Найбільше отруйних речовин області, 450 т, на складах села Штомпелівка Хорольського району.

— Я з хлопцями виїжджав на утилізацію. Був на відстані 10–15 метрів від складу. Потім погано почувався, — каже Новіков. — Хлопці, які заходили всередину в апаратах для захисту дихання, по тижню вихекувалися. Хімія по складах зберігається в картонних бочках і паперових мішках. Раніше ж ніхто не знав, як вони розкладаються та взаємодіють із водою та повітрям.

Нині установка стоїть на полігоні в Полтаві.

Зараз ви читаєте новину «Отрутохімікати почнуть спалювати в травні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути