четвер, 11 вересня 2008 19:17

Восени найлегше знайти роботу

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Восени кадрові агентства мають достатньо клієнтів, бо на літо припадає пік звільнень, тому у вересні люди активно починають шукати нову роботу. Кадровики кажуть, останні кілька років тримається попит на робітничі спеціальності. Водночас таким працівникам найчастіше відмовляють в офіційному оформленні.

21-річний Олександр Мармальов переїхав до Полтави з міста Хорола у серпні торік. Влаштувався до приватної фірми, що займається ремонтами.

— Офіційно оформити на роботу не схотіли, договору не заключили, — розповідає чоловік. — Це насторожило, але працював, бо треба були гроші. Два місяці майже безкоштовно робив цементну стяжку стін. Заробив 3000 гривень, але прораб тих грошей не заплатив.

Олександр почав шукати роботу через агентство "Мемфіс". Заплатив 50 грн. Протягом місяця йому видавали направлення на співбесіди у фірмах. Улаштувався промоутером горілки. Та чоловікові також не схотіли робити запис у трудовій. Працював понаднормово, згодом звільнився. Нещодавно влаштувався на фірму з виробництва слабоалкогольних напоїв мерчендайзером (стежить за розміщенням і наявністю товарів у магазині. — "ГПУ"). Роботу знайшов через знайомих. На останньому місці роботи Мармальову зробили запис у трудовій.

Кадрові агентства восени мають найбільше пропозицій. Фахівцям із робітничих спеціальностей нині платять 1,5–3 тис. грн. Аби якнайшвидше працевлаштуватися, кадровики радять одночасно шукати роботу через приватні агентства, центр зайнятості, оголошення в газетах.

— Не буває, щоб ми не могли працевлаштувати людину, — розповідає заступник директора кадрового агентства "Перспектива" в Полтаві Анна Мацкевич.

Є агентства, які беруть одноразову оплату за свої послуги. Місяць пошуку роботи через агентство коштує 30–50 грн. Окремі беруть до 10 грн за реєстрацію клієнта та відсоток із першої зарплатні.

— Є додаткова послуга. Наш психолог після двогодинної розмови допомагає визначитися людині, яку професію обрати саме їй, до якого вузу вступити, — каже Мацкевич.— Найтиповіша помилка — той, хто шукає роботу, не може визначити реальний розмір зарплатні, на яку заслуговує. Хочуть тисячу євро, а не мають для такої зарплатні ані досвіду, ані знань. Таким клієнтам відмовляємо.

Кадровики не радять одночасно звертатися до кількох агентств. Ринок праці невеликий, пропозиції можуть пересікатися.

Хочуть тисячу євро, а не мають для такої зарплатні ані досвіду, ані знань

— До центру зайнятості я б порадила звертатися обов"язково. Його послуги безкоштовні, — зазначає Мацкевич. — Часто державні підприємства пропонують роботу саме через центр зайнятості.

Жінка каже, послугами кадрових приватних агентств також не варто нехтувати, бо багато підприємств через бюрократичні нюанси не звертаються до центру зайнятості.

— Якщо бачите оголошення із захмарними заробітками — тричі задумайтеся, — застерігає Мацкевич. — Трапляється, кадрові агентства дають їх, щоб приманити до себе найбільше безробітних.

— Із такими шахраями постійно боремося, — додає директор кадрового агентства "Онікс" Ольга Сергієнко. — Часто, щоб отримати координати за цією вакансією, людину змушують заплатити перший внесок. Агентство збирає гроші та зникає.

— Роботу треба змінювати хоча б раз на п"ять-шість років, — говорить кадровик Ольга Сергієнко. — На одному місці людина застоюється, втрачає інтерес.

У Полтаві великий попит на будівельників. Значний попит на менеджерів із продажу. Вища освіта збільшує шанси влаштуватися на таку роботу.

У Кременчуцькому міськрайонному центрі зайнятості кажуть: більший вибір вакансій — для чоловіків та фахівців робітничих спеціальностей. Таким підприємства пропонують зарплатню до 2 тис. грн.

— Наші послуги — безкоштовні, — говорить начальник відділу працевлаштування Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості Наталія Васюта. — Можемо перевчити, допомогти отримати іншу спеціальність. Надаємо професійні консультації, проводимо семінари, щоб людина знала свої права на роботі.

Центр зайнятості надає послуги за місцем прописки. Та звернутися за консультацією має можливість будь-хто. На обліку центру зайнятості можна перебувати до остаточного працевлаштування.

Із 1 вересня мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 320 грн. Таку суму отримують студенти, ті, хто не має стажу роботи, чи давно не працює. Пенсіонерів на облік центру зайнятості не ставлять. Вони можуть звернутися сюди для пошуку роботи.

У Полтаві на перехрестях вулиць представники "МакДональдзу" роздають анкети на працевлаштування. Ресторан швидкого харчування в місті відкрили два тижні тому.

Беру анкету. Хлопець у бейсболці каже, що її потрібно заповнити та занести за адресою.

Перед тим, як іти — телефоную. Кажу, що не маю стажу роботи.

— Без проблем, — відповідає менеджер закладу. — Навчимо працювати за два тижні. Місяць триватиме випробувальний термін. Оплата — 9 гривень за годину.

У "МакДональдзі" 8-годинний робочий день, два вихідних. Підраховую, на місяць зарплатня становитиме майже 1,5 тис. грн.

— Запис у трудовій зробимо, — каже менеджер. — Ми набираємо працівників на касу, кухню, прибиральників у зал.

Обіцяє визначитися, куди мене направляти, після співбесіди.

— А до кого можу дослужитися, якщо гарно працюватиму? — запитую.

— Реально стати інструктором із навчання персоналу, менеджером.

Роботодавці віддають перевагу робітникам, які легко навчаються, не мають проблем зі здоров"ям та законом.

— Якщо людина чогось не вміє — навчимо, — каже комерційний директор гіпермаркету "Епіцентр К" у Полтаві Анатолій Шарак. — Аби лиш був адекватним та схоплював на льоту.

Для того щоб влаштуватися до гіпермаркету продавцем чи касиром, потрібно заповнити анкету. Пройти співбесіду у відділі з підбору персоналу та в директора.

— На одяг я особисто не звертаю уваги, — каже Шарак. — Більше на поведінку. Найчастіше на співбесіді запитую, ким працювали раніше, чому пішли з попередньої роботи, яку хочуть зарплатню. Сімейний стан не дуже цікавить. Коли набираємо спеціалістів на начальників відділів, менеджерів — спочатку проводимо звичайну співбесіду, а потім стресову. Розхитуємо нерви людини та дивимося на реакцію.



Що потрібно знати при оформленні та звільненні з роботи:

— Слід вимагати офіційний запис у трудовій книжці.

— Випробувальний термін на робітничі спеціальності триває місяць, для держслужбовців — до півроку. Його тривалість мусять зазначати в наказі при зарахуванні на роботу.

— Випробувальний термін оплачується.

— У наказі про прийом на роботу повинен бути вказаний розмір зарплатні.

— Роботодавець може відмовити людині після проходження випробувального терміну.

— Якщо працівник звільняється за власним бажанням, він зобов"язаний відпрацювати два тижні.

— Заяву на звільнення варто писати у двох примірниках. Реєструвати у секретаря та залишати собі.

— Якщо роботодавець не приймає заяви на звільнення, її можна надіслати рекомендованим листом.

— Скаржитися на порушення трудового законодавства можна до обласної держінспекції праці в Полтаві по вул. Зигіна, 1.

— Державна інспекція праці надає безкоштовні юридичні консультації в разі порушення трудового законодавства.


Вакансії на держслужбу друкують у газетах


Держслужбовці, відпрацювавши понад 20 років, отримують пенсію майже рівну зарплатні. В обласному управлінні держслужби кажуть, що інших привілеїв не існує.

На державну службу можуть влаштуватися працівники різних спеціальностей. На таку роботу беруть через конкурс. Його оголошують у пресі. На подання документів відводять місяць. Потім влаштовують конкурс на відповідність документів. Претенденти складають письмовий іспит та співбесіду. Випробовувальний термін може тривати півроку. Центри зайнятості мають інформацію щодо вільних вакансій у держустановах.

— Зараз зарплата для нижчих категорій держслужбовців — мінімальна, — тлумачить заступник начальника управління Микола Лахижа.

Законом для держслужбовців передбачені пільги на отримання житла, але за останні роки фінансування для цього відсутнє.

Зараз ви читаєте новину «Восени найлегше знайти роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути