Ексклюзиви
четвер, 03 квітня 2008 20:43

Олена Янко виплатила кредит на власну справу

Автор: фото: Валентина Iщенко
  Підприємець із Полтави Олена Янко (зліва) у своєму магазині ”Автосвіт” нарощує нігті Світлані Минак. Студію дівчина відкрила торік. За місяць цим бізнесом додатково заробляє до чотирьох тисяч гривень
Підприємець із Полтави Олена Янко (зліва) у своєму магазині ”Автосвіт” нарощує нігті Світлані Минак. Студію дівчина відкрила торік. За місяць цим бізнесом додатково заробляє до чотирьох тисяч гривень

21-річна Олена Янко з Полтави закінчила курси в студії нігтьової естетики й другий рік працює дизайнером із нарощування нігтів. Для роботи має кімнатку на 14 кв. м у власному магазині "Автосвіт".

Його дівчині подарували батьки-підприємці. Вони тримають центр із установки охоронних та акустичних систем для авто.

— Раніше тут був житловий будинок на три кімнати. Тепер в одній я живу, а в двох інших — продаю обладнання для машин та нарощую нігті, — розповідає Олена. — Захоплювалася малюванням. Якось подруга наростила мені нігті акрилом — і собі захотілося цьому навчитися.

На обладнання кімнати та матеріали для роботи Олена взяла 5 тис. грн кредиту в "Прокредитбанку". Гроші відпрацювала за 10 місяців. Нині за місяць заробляє до 4 тис. грн. У залежності від довжини нарощення нігтів акрилом бере з клієнта 90–140 грн.

— Нещодавно взяла ще один кредит, щоб закупити акрилові пудри, пилочки, лаки, машинку для манікюру. Я нарощую, коректую, розмальовую нігті, роблю художнє акрилове ліплення, — розповідає. — Часто чоловіки приходять по сигналізацію чи магнітоли для машин і заодно поправляють свої нігті.

Нарощування нігтів — нині один із найпоширеніших способів заробітку грошей, кажуть у Полтавському міському центрі зайнятості.

У центрах зайнятості на започаткування власної справи видають одноразову допомогу від 2 до 14 тис. грн. Сума залежить від нарахованої людині місячної допомоги з безробіття.

— Найбільше ці гроші беруть на відкриття своїх торгових точок на базарі чи магазинів. Вони окуплюються за два-три місяці, — каже 39-річна Надія Щербань із Шишацького центру зайнятості. — На другому місці йде відкриття власних майстерень із пошиття та ремонту одягу, взуття, побутової техніки. Там затрати відпрацьовують десь за півроку чи й рік. Зате прибуток стабільніший, бо конкурентів у селах в основному немає.

35-річний Юрій Луценко із Шишак за допомогою центру зайнятості два роки тому відкрив майстерню. Робить дублікати ключів, ремонтує велосипеди, парасолі, оправи окулярів. Заробляє до 700 грн на місяць.

— Раніше працював водієм на комбінаті комунальних підприємств. Там місяцями міг не одержувати зарплати. А тоді в Полтаві у майстра трішки підучився виточувати ключі, склав бізнес-план і тепер працюю сам на себе, — розповідає чоловік.

Юрій має п"ятьох дітей. Дружина — домогосподарка, доглядає за наймолодшою 8-місячною донькою Любою.

— Паралельно інколи друзі запрошують підсобити в євроремонтах. Там за день можна і 100 гривень заробити, — хвалиться Луценко.

На власний бізнес гроші можна позичити і в банках та кредитних спілках. Їхні експерти найпопулярнішими бізнес-проектами теж називають торгівлю та сферу обслуговування.

— Багато беруть кредити на придбання мікроавтобусів чи машин для перевезення пасажирів та вантажу, для виготовлення поліграфічної продукції, — каже Руслан Тещенко з Полтавського відділення товариства "Кредит-Дніпро", що дає кредити під заставу особистого майна з 17,25 % річних. — Спершу оцінюємо, приміром, будинок, а тоді позичаємо 70 відсотків від його вартості.

Кредитна спілка "Турбота" позичає від 1,5 тис. грн. Переплата за рік становить від 10 до 21,6 відсотків.

— До п"яти тисяч даємо на рік і без застави, — каже директор спілки Ігор Савченко, 44 роки. — За них селяни часто купують свиней та корів, щоб продавати м"ясо й молоко.

Інтернет-магазин дає 20 тисяч гривень щомісяця

— Швидко й багато грошей нині можна заробити лише за допомогою мережевого маркетингу та інтернет-технологій, — переконаний голова Спілки підприємців Полтавщини Юрій Волик. — Так за три роки можна отримувати місячну зарплатню в 20 тисяч гривень.
Через інтернет-магазини працюють десятки мережевих компаній світу. Уклавши угоду з такою компанією, людина за допомогою комп"ютера  розповідає про її товари іншим і через Інтернет приймає замовлення.
— Таким способом нині продають харчі, побутову техніку, — каже Волик. — Для цього бізнесу не треба початкового капіталу, гроші в нього не вкладають.

Зараз ви читаєте новину «Олена Янко виплатила кредит на власну справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути