четвер, 01 квітня 2010 16:45

Олександр Удовіченко пересів у кабінет двома поверхами вище

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Лідер Партії регіонів, теперішній президент Віктор Янукович і Олександр Удовіченко (другий ліворуч) 25 вересня 2007 року йдуть на сцену перед театром імені Гоголя в Полтаві. Там відбувався партійний мітинг перед позачерговими виборами у Верховну Раду. Зра
Лідер Партії регіонів, теперішній президент Віктор Янукович і Олександр Удовіченко (другий ліворуч) 25 вересня 2007 року йдуть на сцену перед театром імені Гоголя в Полтаві. Там відбувався партійний мітинг перед позачерговими виборами у Верховну Раду. Зра

Тиждень новим головою Полтавської облдержадміністрації працює 52-річний Олександр Удовіченко. Він — головний "регіонал" області.

До цього був головою Полтавської обласної ради. Його кабінет розташовувався на четвертому поверсі адмінбудівлі обласної влади. Тепер пересів у губернаторське крісло на шостому поверсі. Кабінети — один над одним.

Минулої суботи Удовіченка на новій посаді представив віце-прем"єр Віктор Слаута.

Найперше, що турбує голову облдержадміністрації — прийняття обласного бюджету.

— Як тільки Верховна Рада України в першому читанні розгляне бюджет країни, можна буде приймати й обласний бюджет, — говорить Олександр Васильович. — Без нього вся область практично стоїть. Що стосується промислових підприємств, то необхідно знаходити спільну мову з центральними органами влади щодо вирішення проблем провідних підприємств Кременчука й Полтави — "КрАЗу", вагонобудівного і тепловозоремонтного  заводів.

Нардеп-"нашоукраїнець" 62-річний Микола Кульчинський прогнозує, що в економіці новий губернатор буде продовжувати починання Валерія Асадчева.

— Здоровий глузд повинен підказати, що він має продовжити політику залучення інвестицій в область у різні галузі, особливо в сільське господарство, — говорить Микола Георгійович. — Можуть якоюсь мірою підніматися на щит гасла радянської доби щодо комсомолу, усяких ювілеїв, пов"язаних із комунізмом. Удовіченко — поміркований політик, керівник, який знає проблеми Полтавської області. Це не найгірше призначення, яке могло бути. Щодо українських цінностей, він не буде заперечувати їх, але не буде й пропагувати.

Українських цінностей, не буде заперечувати, але не буде й пропагувати

Попередній губернатор Валерій Асадчев відзначився відвертим протистоянням із мером Полтави Андрієм Матковським.

— Відвертого конфлікту з Матковським в Удовіченка не буде, — припускає Микола Кульчинський. — Але буде внутрішнє напруження. Дуже вже одіозна фігура Матковський. Думаю, Удовіченко це розуміє і на виборах міських голів не буде підтримувати його кандидатуру, хоча зовні це буде ніби злагоджене існування.

Великих сподівань на зміни в області на нового керівника перший секретар обкому Компартії 61-річний Олександр Масенко не покладає.

— Партія регіонів теж представляє капітал, і немалий, — пояснює. — А капітал є капітал, якого б він не був кольору. Він усе одно робитиме все, щоб той збільшувався і збагачувався. А збагачуватися він буде за рахунок тих людей, які й зараз не в завидному стані. Комуністи пішли в коаліцію, бо вважаємо, що це все одно кращий варіант, ніж би це була помаранчева влада. Може, наступні п"ять років будемо намагатися спонукати обласну, районну владу зробити життя кращим, а не будемо займатися тільки побудовою пам"ятників Мазепі, Петлюрі чи ще комусь.


Кілька проблем у роботі нового губернатора називає нардеп-"бютівець", голова Полтавської обласної організації партії "Батьківщина" Вадим Петренко.

— Проблемою номер один буде нафтогазовий комплекс. Треба запускати в роботу кременчуцькі фабрики й заводи. Кременчук повинен працювати, має працювати село. Удовіченку доведеться виконувати якісь партійні вказівки і в той же час об"єднувати політиків. Але думаю, він зуміє переконати своє вище керівництво в Києві, у Полтаві будемо працювати більш-менш злагоджено. Якщо нам запропонують якісь посади, ми готові кадрово взяти участь у вирішенні проблем Полтавщини.



13 000


СТІЛЬКИ гривень щонайменше отримуватиме на посаді голови облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Такою була зарплата його попередника Валерія Асадчева 2008-го, тоді за рік він отримав 157 434 грн.

2007-го Удовіченко на посаді голови обласної ради отримував 15 тис. грн зарплати. Торік офіційно задекларував понад 200 тис. грн заробітку.

Прозивали тремпелем і каракулем

Олександр Удовіченко народився в селищі Орілька Лозівського району на Харківщині. Після восьмого класу переїхав із батьками в Полтаву. Навчався в школі N19, а потім у Харківському політехнічному інституті. У школі його прозивали тремпелем, а в інституті — каракулем. У вузі познайомився з майбутньою дружиною Людмилою. Наприкінці навчання одружилися і поїхали за направленням у Полтаву на алмазний завод. Дружина і досі там працює економістом. Мають двох уже одружених синів Максима і Сергія.

Олександр Удовіченко очолював обласний комсомол. Після розпаду Радянського Союзу пішов у банкіри — керував в області "Приватбанком". Два роки був губернатором Полтавщини за президентства Леоніда Кучми. За помаранчевої влади став головою обласної ради.

Його родина має двоповерховий будинок у Розсошенцях, квартиру в Полтаві площею 115 кв. м і гараж. Старший син Сергій працює суддею в Полтавському окружному адмінсуді, молодший Максим — у кредитному центрі "Приватбанку". "Тойоту Прадо" Олександр Васильович поміняв на "Тойоту 200".

— Працюючи керівником банку, мав зарплату набагато більшу, ніж голова обласної ради. Тому мав можливість купувати такі машини, збудувати будинок, — пояснює.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Удовіченко пересів у кабінет двома поверхами вище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути