четвер, 14 серпня 2008 17:17

На полювання краще йти із собаками

9 серпня о 18.00 відкрився сезон полювання на пернату дичину. Він триватиме до 28 грудня. За традицією мисливці села Погреби Глобинського району збираються за населеним пунктом під старою грушею. Ставлять намет та варять юшку.

— Як довариться, виллємо туди сто грам горілки для смаку та перемішаємо найбільш обгорілим поліном. Обов"язково додамо старе сало, — каже керівник Погребівської організації Товариства мисливців і рибалок Микола Коноваленко, 55 років. — Полювання на пернатих — це більше для відпочинку, от на пушину — то вже серйозніше.

Мисливці розповідають, що очікування полювання не зрівняти навіть з переглядом чемпіонату з футболу. До відкриття готуються, як до весілля.

— Відкриття полювання для нас — святий день. Після першої підстреленої дичини, випиваємо чарку — "по крові" — на вдачу. Відчуваю азарт, коли підпускаю качку на 30–40 метрів, а як підстрелю — такий вибух адреналіну отримую, що пояснить словами не можу, — сміється Олег Стрижак, 36 років, із Глобиного.

Мисливці полюватимуть на пернатих щосереди, щосуботи та щонеділі в польових та болотних угіддях. Цього року дозволено полювати на качок, куликів, лисок, голубів, перепілку, сіру та білолобу гуску, гуменника. Із 20 вересня можна буде полювати на качок: нерозня та широконіску. Із 4 жовтня на фазана.

— В основному мисливці полюють на качок, гусок та голубів, — розповідає мисливствознавець обласної організації товариства мисливців і рибалок 30-річний Валерій Павленко. — Мисливці, які мають лягавих собак — спаніелів, курцхаарів, дратхаарів, поінтнерів полюють на перепілку, голуба на полях. Із собаками на полюванні краще, з ними можна ходити по мілководдю. Якщо птиця впаде в кущі чи очерет, собака полізе й дістане. А сам спробуй її знайди.

За день в угіддях УТМР мисливець може вполювати не більше трьох гусей, п"яти-семи лисок, десяти куликів, 15 голубів та перепілок. За кожну зайву впольовану голову він сплатить 100 грн штрафу.

— Є браконьєри, яким все одно куди стрілять, чи по оленю, чи по зайцю. Із початку року єгері знайшли трьох лосів, від яких залишилися тільки шкура та ратички, — каже Валерій. — Сучасні мисливці в збройному магазині купляють навіть оптику нічного бачення. Думають, навіщо ходити по полях, коли можна сидіти в кукурудзі та стріляти по зайцях? Серед мисливців найпоширенішою зброєю є гладкоствольна "іжевка" іжевського заводу. Але й з п"ятизарядками полюють. В одного чоловіка з Полтавщини є зроблена на замовлення рушниця, оброблена золотом і сріблом із золотим гравіруванням за півмільйона гривень.

Усього в Полтавській області зареєстровано приблизно 16 тис. мисливців. Із них близько 12 тис. придбали відстрілочні картки для цьогорічного полювання на птахів.

— На пернатих найкраще полювати в Кобеляцькому, Кременчуцькому, Глобинському, Семенівському. Оржицькому районах, їх тут найбільше, — каже Павленко. — Качки, гуси є в кожному районі. Але багато їх біля великої води: Кременчуцького водосховища, запливів річок Ворскла та Сула. Найменше сірої качки. Вона перелітна. З"являється в кінці вересня під час міграції.

Із 1 липня по 31 жовтня триває полювання на самця косулі. 1 вересня  відкриється полювання на самців і самок кабана, лані, європейських оленів, плямистого лося, муфлона, самок косулі. Завершується сезон 28 грудня.

Перед кожним полюванням купують відстрілочну картку

— Щоб стати мисливцем, потрібно отримати спеціальне посвідчення, — розповідає інструктор УТМР Ніна Дяченко. — Його може отримати будь-хто віком від 18 років в Обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Воно коштує дев"яносто гривень.
Тут же майбутні мисливці на комп"ютері складають іспит у формі тестів. Дозвіл на зброю одержують за місцем проживання в райвідділі внутрішніх справ у інспектора з дозвільної системи.
— Дозвіл на зброю може отримати особа віком від 21 року. До цього часу хлопець може ходити на полювання, але стріляти йому заборонено, — каже Дяченко. — Потім людина проходить одноденне навчання в Обласному управлінні міністерства внутрішніх справ. Їй виписують дозвіл на придбання. Після реєстрації зброї дають дозвіл на її зберігання та носіння.
В обласній організації товариства мисливців та рибалок мисливець ознайомлюється зі статутом УТМР. Платить вступний та членський внесок у розмірі 80 та 70 грн.
Для допуску до полювань мисливець зобов"язаний купити відстрілочну картку. Одноденна картка на пернату дичину коштує 30–50 грн. Сезонна 70–150 грн у залежності від району, в якому полюватиме.

Зараз ви читаєте новину «На полювання краще йти із собаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути