понеділок, 04 березня 2013 07:45

На котлетах із квашеної капусти худнуть

Автор: фото: Сергій Рибалко
  Продавщиця з центрального ринку Полтави Майя Михайлик обідає на робочому місці. Їсть ріжки по-французьки. Їх готують з м’ясом та тушкованими овочами
Продавщиця з центрального ринку Полтави Майя Михайлик обідає на робочому місці. Їсть ріжки по-французьки. Їх готують з м’ясом та тушкованими овочами

— Коли довго немає покупців, один з одним рецептами ділимося. Більшість продавщиць розповідають про свої найкращі страви, — говорить 47-річна Антоніна Чорна. Уранці 22 лютого торгує светрами на центральному ринку в Полтаві. — Такі кулінарні витребеньки почуєш, шо в ресторанах не подають, а смачні до умопомрачнєнія.

Салат з оселедця під плавленим сирком. Найпопулярніша страва на ринку. Треба зразу їсти, бо швидко псується.

— Блюдо викладаю шарами в салатницю чи металеві судочки, — читає рецепт із зеленого стикера торговка овочами 45-річна Наталія Захарченко. — Перший — звичайна сєльодка, на неї сиплю потертий на тертушку плавлений сирок "Дружба" або любий інший. Згори шар зелених кислих яблук, типу Симиренка, на них кришу два варені яйця. Нарешті, нарізаний лапшою дрібненько варений бурячок, а послідній шар викладаю з подрібнених грецьких горішків. Кожен шар мащу майонезом "Провансаль", він найвкусніший.

Котлети з квашеної капусти. Некалорійні, продавщиці їдять, коли хочуть схуднути.

— На півкіло квашеної капусти нада три яйця, три ложки муки й половину чайної ложки соди, — розказує продавщиця дублянок 62-річна Лариса Герасименко. — Усе це розмішую, потім столовою ложкою набираю, викачую на дошці шаріки й кидаю на гарячу сковородку з олією. Плотно закриваю кришкою на 2-3 минути, — прицмокує. — За смаком схожі на гриби. Поливаю сметанкою домашньою.

Рибне філе під яблучним м'якушем. Спосіб вигадала продавщиця господарчих товарів 69-річна Галина Горбань. Постійно переписують інші торговці.

— Беру філе морської риби тиляпії, вона нежирна, на смак як окунь, — розповідає. — Підсолюю за смаком й піджарюю до золотистого кольору. Зверху кладу проціджену яблучну гущу із домашнього яблучного соку. Можна використати яблучне пюре, але вкус буде гостріший.

Бере з прилавка металеву тертушку, проводить по ній пальцем.

— Для соусу на таку тертку шинкую дві великі морквини, до них ріжу кубиками чотири цибулини, засипаю на другу сковорідку, кидаю чайну ложку солі й сахару. Притомлюю і заливаю півлітром томатного соку. Соусу даю прокипіти, поливаю ним рибне філе. Накриваю кришкою й протушую ще 15 хвилин.

Пиріжки з капустою та гречкою. Два такі замінюють обід.

— Рецепт старовинний, вивідав у родичів із Миргорода, — говорить 37-річний Михайло Порош. Продає спортивне взуття. — Сначала окремо тушкую капусту, варю гречку. Ставлю, щоб охололи, й потім їх змішую. Для тіста нагріваю склянку молока, кидаю 30 грамів дріжджів й ложку сахара. Суміш виливаю у миску, сиплю півкіла борошна, чотири яйця, дрібку солі, дві столові ложки олії. Замішую й ліплю пиріжки. Печу в духовці 20 минут.

Коровай із курячою печінкою. Базарники люблять запивати його коньяком.

— Готується швидко й дешево, — пояснює 64-річна Валентина Новоселецька. Торгує жіночою білизною. — Сначала 50 грамів маргарину розминаю зі 150 грамами муки. Вбиваю одне яєчко, кидаю три ложки сахара й 30 грамів дріжджів, замішую. Доки підходить, роблю начинку. Півкіло курячої печінки на сковорідці півгодини тушкую на олії, з покришеною кубиками великою цибулиною. Солю, перчу по вкусу, мелю на м'ясорубці. Тісто розкачую на три коржі. Перший кладу на металевий глибокий лист, на нього начинку й прикриваю другим коржем.

Новоселецька хапає капронові колготки, двома руками зминає краї.

— Отак приминаю стики між коржами. Щоби сік не витік. Із решти тіста роблю фігурні листочки, тому пиріг називають короваєм. Замість курячої печінки — можна покласти в коровай гриби або рибне філе.

Зараз ви читаєте новину «На котлетах із квашеної капусти худнуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути