середа, 06 лютого 2008 15:32

На чергу в дитсадок стають від народження

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Ясельна група навчально-виховного комплексу ”Лебідка” в Полтаві. Найменшому вихованцю 1 рік і 6 місяців, найстаршому — 3 роки
Ясельна група навчально-виховного комплексу ”Лебідка” в Полтаві. Найменшому вихованцю 1 рік і 6 місяців, найстаршому — 3 роки

Дитячі садки у великих містах переповнені. Щоб туди потрапити, в черзі в Полтаві стоять 300 дошкільнят, у Кременчуці — 172. У райцентрах із цим менше проблем.

— Організовуємо в березні день відкритих дверей, — розповідає заступник директора спеціалізованого навчально-виховного комплексу фізкультурно-оздоровчого типу "Лебідка" на вул. Кагамлика в Полтаві Маргарита Щербань. — Покажемо садок та приймемо заяви від бажаючих.

У дитсадку є фінська сауна, відкритий басейн, тренажерний зал, теплиця, в якій діти вирощують зелень. Цього року заклад визнали найкращим фізкультурно-оздоровчим комплексом.

— Дітей привозять із віддалених мікрорайонів — Левади, Розсошенців, Браїлок. Не відмовляємо. Трапляється, просять прийняти дитину, якій рік і три місяці, півтора року. Запитуємо, чи вміє малюк їсти ложкою, чи проситься на горщик. Якщо він не пристосований, радимо зачекати кілька місяців, — каже  Щербань.

Черги в садок немає. Групи формують з осені. Оплата — близько 60 грн щомісяця.

— Коли синові Миколці було півроку, стала на чергу в дитсадок у мікрорайоні Сади-2, — розповідає 24-річна полтавка Наталія. Прізвище назвати відмовляється. — Завідуюча записала сина в журнал. Коли йому був рік та вісім місяців, я пішла в садок. А там сказали, всі групи набрані і щоб я приводила дитину з осені.

Жінка каже, що хотіла віддати малюка з літа, щоб він звик, не хворів.

— Моя мама не витримала та пішла сваритися у міський відділ освіти, — зітхає Наталія. — Там пообіцяли розібратися. Коли наступного дня прийшла в садок, на мене накричали, що ходила скаржитися. Виклали на вибір списки чотирьох груп, хоча раніше казали — місця немає.

Жінці дали заповнити анкету, в якій першим стояло запитання, де вони з чоловіком працюють. В останній графі потрібно було вписати суму, яку готова пожертвувати на заклад.

— Написала — 150 гривень, — ділиться Наталія. — Знаю, на влаштування дитини в садок такса — від 250 до 300 гривень. Дають грошима або будівельними матеріалами.

Жаліється, батьки привчили вихователів доплачувати щомісяця 50 грн, щоб добре дивилися за дитиною.

Телефоную до дитсадка N72 "Веснянка", що в центрі Полтави. Представляюся молодою матір"ю.

— Дітей багато, краще прийти раніше та стати на чергу й не в один дитячий садок, — радить завідувачка.

Говорить, зі списка завжди 5–6 сімей передумують здавати дітей. Обіцяє зателефонувати, коли комплектуватимуть групи з вересня.

— Проблема з чергами в дитсадки по області є, — роз"яснює Любов Тур з обласного управління освіти й науки. — Часто батьки хочуть здати дитину в певний дитсадок. Знаю, є черга бажаючих до навчально-виховного комплексу N3 у мікрорайоні Левада.

У Полтавській області 510 дошкільних закладів. 2006-го було 497. За 2007 рік відкрили ще 14.

Щоб дитину прийняли в садок, потрібно звернутися до керівництва закладу. Раніше на чергу записували районні відділи освіти.

У Кременчуці на дитсадок чекають 172 дитини. У місті 45 дошкільних закладів. Однак з вересня черги вже не буде. До шкіл переведуть 12 груп "шестирічок" та відкриють ще дві додаткові групи.

У Лубнах вісім дитсадків та садок-школа. Їх відвідують 1240 дітей. Черги немає. Батьки записують дітлахів у навчальних закладах. Цього року в місті планують відкрити новий садок.

Миргород має шість дитсадків, є садок-школа. У них навчаються 1259 дошкільнят. Черги немає. У міському відділі освіти жаліються на погане відвідування. До цих закладів ходить половина усіх дошкільнят.

У райцентрі Карлівка черг у дитсадки немає, бо попередньо всі записуються. У місті на 20 тис. жителів — п"ять дошкільних закладів.

Зараз ви читаєте новину «На чергу в дитсадок стають від народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути