Ексклюзиви
четвер, 12 червня 2008 17:12

На "Чайці" кременчужани їдять сало з цибулею

Автор: фото: Олександр ВОЛОШИН
  Козацьку ”Чайку” запустили на Дніпро в Кременчуці. Члени організації ”Спадкоємці Богдана Хмельницького” за два роки її реконструювали зі старого човна
Козацьку ”Чайку” запустили на Дніпро в Кременчуці. Члени організації ”Спадкоємці Богдана Хмельницького” за два роки її реконструювали зі старого човна

У Кременчуці з"явилася козацька "Чайка". Представники громадського об"єднання "Спадкоємці Богдана Хмельницького" відтворили давній козацький човен. За основу взяли човен, зроблений на російській судноверфі. Елементи відтворення втілювали у життя з книжок про козаків, історичних документів, описів.

— Скільки йому років, я навіть не знаю. Ми його купили у кременчужанина. Вона в нього лежала без застосування років двадцять, — розказує отаман "Спадкоємців Богдана Хмельницького" Василь Басаргін, 41 рік. Суму, що віддали за неї, не називає. — Там уже були драні борти, пуста внутрішня частина. Задум виник роки три тому, а втілювали його в життя два роки. 9 травня спустили її на Дніпро. Щонеділі ходимо нею в походи кілометрів за 15–20. Спочатку хлопці на борту їли чіпси й запивали "Кока-колою", тепер уже їдять сало з цибулею. Як справжні козаки.

Зроблена "Чайка" з сосни й дуба. Дерево клепане мідними заклепками. Козаки з об"єднання обладнали човен новими вітрилами, трапами, щоглою, кермом, сидіннями. На вітрила площею 30 кв. м директор місцевого кондитерського підприємства "Салекс" Сергій Сниткін виділив 4,5 тис. грн. На вітрилах — логотип цієї торгової марки. Окрім цього, на реконструкцію "Чайки" витрачено понад 20 тис. грн. У планах поставити мотор на цей плавзасіб та чотири фальконети — старовинні чавунні гармати, що стріляють свинцевими снарядами. Нині там стоять справжні гармати, які заряджають порохом. Кожен похід починається з козацького гімну.

— Одного разу на набережній Дніпра вірмени побачили "Чайку", а один кричить: "Клянусь "Арго" стоїть! Руно привезли. Беріть, хлопці, горілку та ковбасу!", — сміється Василь Михайлович. — На човні ми плануємо похід і на Чорне море. Сором, що ця "Чайка" не ходить по морях України. Вона призначена для вісьмох веслярів, артилерії та кермуючого. Човен має історичне та духовне значення. Відтворили ми його для історико-етнографічного комплексу "Козацька фортеця", який плануємо створити.

Вага "Чайки" — близько двох тонн, довжина — 10 м, ширина — 3 м. Вісім дубових весел мають довжину по 4 м кожне. Нині човен стоїть у Крюкові в Кременчуці на приватній водній стоянці. За добу доводиться платити 10 грн.

Громадське об"єднання "Спадкоємці Богдана Хмельницького" налічує близько 50 чоловік віком від 16 до 55 років. Вони займаються виготовленням копій козацької зброї та постановками в батальних жанрах.

Зараз ви читаєте новину «На "Чайці" кременчужани їдять сало з цибулею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути