Ексклюзиви
середа, 21 листопада 2007 18:50

Могили жертв Голодомору опинилися під водою

Минулої п"ятниці в Градизьку Глобинського району вшанували пам"ять жертв Голодомору 1932–1933 років.

Селище розташоване на березі Кременчуцького водосховища. Його збудували в 1960-х роках на території 26 сіл Глобинщини, які затонули у Дніпрі. Загалом в Україні таких населених пунктів удесятеро більше. Під водою залишилися і кладовища. Скільки там поховано людей, невідомо.

Квіти на могили рідних люди покласти не могли. Тому після заходу "Прости нас, пам"яте, прости!" в місцевій гімназії імені Олександра Білаша відбулася скорботна хода до Дніпра. Там спустили на хвилі вінки із запаленими свічками.

У Покровській церкві отець Григорій відслужив молебень. Потім хода рушила до монумента "Жертвам Голодомору та сталінських репресій", зведеному чотири роки тому на старому місцевому кладовищі.

— Постійно триває робота пошукового загону "Пам"ять". Учні збирають спогади жертв Голодомору, знаходять листи, засекречені документи, фотографії, — розказує заступник директора гімназії з науково-методичної роботи Ольга Оністрат, 45 років. — Найактивніші пошуковці — Юлія Соколовська, Альона Бабич, Марія Довгопола. Вони посіли перше місце в районі серед активістів пошукових загонів.

— Багато присутніх на заході не могли стримали сліз, коли наш другокласник Ростислав Сухарєв читав молитву голодної дитини до Бога, — додає директор гімназії Алла Салімон. — А випускниця Юлія Капінус отримала гран-прі в Полтаві за свою картину. Вона виконана пластиліновою філігранню і присвячена Голодомору. Цю роботу відправили до Києва.

Зараз ви читаєте новину «Могили жертв Голодомору опинилися під водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути