четвер, 17 липня 2008 17:08

Кузьменко заробить за жнива 5 тисяч гривень

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Комбайнер з миргородського інкубаторно-птахівничого підприємства Анатолій Кузьменко міняє вибитий сегмент коси. З ремонтом із помічником Миколою Вітом справилися за п’ять хвилин. Чоловіки у середу жнивують біля Вовнянки
Комбайнер з миргородського інкубаторно-птахівничого підприємства Анатолій Кузьменко міняє вибитий сегмент коси. З ремонтом із помічником Миколою Вітом справилися за п’ять хвилин. Чоловіки у середу жнивують біля Вовнянки

Із середи в Миргородському районі почали жнивувати всі сільськогосподарські підприємства. Місцеві аграрники нарікають, дощі не дали змоги раніше розпочати збір урожаю.

— Добре, що розпогодилося, — радіє 25-річний комбайнер Юрій Лаврінець із миргородського товариства "Укрлатагро". Він жнивує на полі біля села Трудолюб. — Сьогодні розпочали косовицю о шостій ранку. Уночі була спека, тож роса не випала. Косимо до вечора, доки стемніє.

Хлопець працює на комбайні "Клас Лексіон-560" німецького виробництва. Його вартість у комплекті з приставками та жатками — 1,8 млн грн. Комбайн має комп"ютерну систему. Показує вологість зерна, його врожайність і кількість, витрати пального, час роботи — все це друкує на чекові. Кабіна герметична. Є кондиціонер і обігрівач.

Комбайни на ніч у підприємство не повертають, залишають у полі. Кажуть, переїзди — це зайва витрата.

Юрій працює разом із помічником 30-річним Анатолієм Мельником. За роботу платять із розрахунку 18 грн за га. У вівторок скосили 30 га ріпаку й заробили на двох 540 грн.

Сніданки, обіди та вечерю привозять у поле. У середу на обід був борщ, гречана каша з відбивними, салат, кава.

— У нас ставка й дають премії. Отримуємо близько півтори тисячі гривень у місяць, — пояснює 43-річний комбайнер Анатолій Кузьменко з миргородського інкубаторно-птахівничого підприємства. Він жнивує біля Вовнянки.

За жнива Анатолій заробляє до 5 тис. грн. Працює на новому комбайні "Нива-люкс" російського виробництва. У середу разом із помічником 42-річним Миколою Вітом він збирає врожай на ячмінному полі. Комбайн економний. Споживає до 10 л солярки на га. У кабіні є кондиціонер. Герметичність не висока. У середину потрапляє пил. Вартість "Ниви-люкс" 300 тис. грн.

Підприємство щороку готує сівозміну під гусей. У цьому році їхнє поголів"я становить 12 тис. Це підприємство продає молодняк гусей великої сірої породи. Гуси з"їдають 1 тис. т пшениці, 70 т пшона. Державі інкубаторно-птахівниче підприємство продає до 500 т зерна. На полях вирощують сою, горох, жито, ячмінь, пшеницю та просо.

У місцевому управлінні агропромислового розвитку переживають, щоб на жнива не йшов дощ.

— Якщо йде дощ, якість зерна погіршується, бо вимивається клітковина, — каже начальник управління агропромислового розвитку Миргородської райдержадміністрації Юрій Головко, 48 років.

У районі найбільше площ засіяли озиминою — 16,7 тис. га. Трохи менше ярих культур — близько 12 тис. га. Найменше гороху — 484 га. Миргородщина має найбільшу в області площу посіву ріпаку — 6,3 тис. га.

Зараз ви читаєте новину «Кузьменко заробить за жнива 5 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути