четвер, 14 серпня 2008 17:11

Камін роблять із вогнетривких матеріалів

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Федір Кополовець із села Бабичівка Глобинського району розповідає, що проект каміна робив під інтер’єр будинку. Камін розташований у центрі кімнати. Це європейський стиль, бо більшість побудовані із каменю в кутку кімнати
Федір Кополовець із села Бабичівка Глобинського району розповідає, що проект каміна робив під інтер’єр будинку. Камін розташований у центрі кімнати. Це європейський стиль, бо більшість побудовані із каменю в кутку кімнати

Три роки тому у двоповерховому будинку родини Кополовців із села Бабичівка Глобинського району побудували камін.

— 15 років споруджував московські дачі. Правда, каміни ми не клали. У пам"яті, ніби фотографував, той, який сподобався або його частину. Потім склав усе докупи. Накреслив зовнішній проект такого, який хотів бачить удома, — розповідає Федір Кополовець, 48 років. — Підбирав під інтер"єр. Каміна з каменю не схотів — не люблю всяких прибамбасів. А це вже стиль європейського. Я й плитку підібрав до кольору стін — люблю ніжний і не строкатий.

Висота каміна — 1,5 м, довжина — 2, ширина — 1,20. Для "горла"  потрібно 250 штук вогнетривкої цегли. Якщо його вимостити звичайною червоною, вона вигоратиме й тріскатиметься. Для іншої частини чоловік узяв 350 червоних цеглин. Хоча постамент можна зробити із бетону, тоді цегли піде менше. Замість звичайного розчину з глини, Кополовець купив 25 кг магазинного вогнетривкого розчину за 30 грн. Для зовнішніх робіт використав 2, 5 кв. м вогнетривкої плитки. Загалом матеріали обійшлися в 700 грн.

Коли дивитися на язики вогню, він знімає стрес

Спеціаліст із будівництва камінів із села Кривуші Світловодського району допоміг господареві правильно зробити "горло" каміна й витяжку за 800 грн. Кременчуцькі майстри пропонують таку послугу за 2,7–5,5 тис.

— Головне — правильно зробити витяжку, щоб дим не курів у кімнату. Якщо вона пряма — менше роботи. Але тоді камін не так гріє. Зазвичай, прямі витяжки роблять у камінах, які будують у кутку кімнати. У мене він центровий, і витяжка з поворотом, як у печі. Тому тут особливо важливо було, щоб не куріло. Мало досвідчених спеціалістів роблять вдалі витяжки, — продовжує Федір Степанович. — Наш камін тепло зберігає добу. Він добре прогріває кімнату та й газ економиться. Коли дрова погорять годину, повітря у будинку робиться сухішим, дихається легше.

Господар радить закладати в камін дрова із несмолистих порід — яблуні, вишні, груші. Бо із смолистих — летять іскри. Це небезпечно. Планує купити скляні дверцята для безпеки. Вони витримують температуру 250°С.

Через чотири білі вентиляційні решітки циркулює повітря. Верхніми — тепле, нижніми — холодне.

— Люблю з дружиною Антоніною посидіти біля каміна. Коли дивитися на язики вогню, він знімає стрес і напругу, відпочиває душа, відчуваєш себе спокійно. Та й думки працюють краще. Чомусь згадується дитинство, — додає. — Подобається читать книжки перед каміном. Сидіть найкомфортніше за півтора метри від вогню.

Зараз ви читаєте новину «Камін роблять із вогнетривких матеріалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути