пʼятниця, 15 лютого 2008 15:56

Як на Полтавщині рятують рибу від задухи (ФОТО)

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Педагог Анатолій Федоренко з Миргорода допомагає 13-річному учню Сергієві Рєзіну (в центрі) правильно визначити положення бура, щоб зробити на річці Хорол ополонку. Так вони рятують рибу від нестачі кисню
Педагог Анатолій Федоренко з Миргорода допомагає 13-річному учню Сергієві Рєзіну (в центрі) правильно визначити положення бура, щоб зробити на річці Хорол ополонку. Так вони рятують рибу від нестачі кисню

Минулої суботи школярі з Миргорода біля берегів річки Хорол пробурили в кризі кілька десятків ополонок.

— У водоймах для дихання риб недостатньо повітря, бо утворюється суцільний шар льоду. От і ходимо на озера та річки робити лунки, — пояснює 37-річний Анатолій Федоренко. Він працює у миргородському Центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді керівником гуртків "Акваріумні рибки" та "Орнітологи".

Таку роботу гуртківці періодично проводять протягом усієї зими.

— На щастя, на багатьох водоймах ситуація не критична, — запевняє Федоренко. — Певною мірою в цьому плані рибам надають допомогу самі рибалки. Вони роблять лунки, щоб рибалити. Водночас і допомагають мешканцям озер та річок отримувати повітря.

12-річна Тетяна Герасименко тримає в руках оберемок очерету. Ділить його на кілька частин. Разом з іншими дітьми вставляють в ополонки.

— Коли вода замерзне, повітря під лід проходитиме пустотами рослини, — пояснює дівчина.

Ополонки роблять ближче до берегів. Кажуть, що ймовірність замерзання серед плеса водойми є вищою, ніж біля берега. До того ж поряд очерет, рогіз, трава. А це основний елемент при підготовці ополонки. Будь-який пористий матеріал може пропускати повітря навіть тоді, коли лунка замерзне.

— На Миргородщині були випадки кілька років тому, коли від задухи гинула риба, — згадує Федоренко. — Навесні, після танення льоду, на ставках у селі Дібрівка спливло багато мертвої риби. Вона просто задихнулася від недостатку кисню у воді.

Зараз ви читаєте новину «Як на Полтавщині рятують рибу від задухи (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути