Ексклюзиви
понеділок, 14 листопада 2011 07:45

Із сіл приберуть великі автобуси

Автор: фото: Микола Марченко
  Пасажири рейсового автобуса їдуть із Миргорода у напрямку села Шарківщина. Водії нарікають, після першої зупинки в селі Кибинці автобус іде напівпорожній
Пасажири рейсового автобуса їдуть із Миргорода у напрямку села Шарківщина. Водії нарікають, після першої зупинки в селі Кибинці автобус іде напівпорожній

У Полтавській області розробляють концепцію руху пасажирського транспорту. Він працюватиме за принципом головного маршруту — великі автобуси їздитимуть від райцентрів, а малі по селах, де небагато людей.

У Миргороді 5 листопада від другої платформи автостанції відправляється автобус на 21 місце. Їде за маршрутом Миргород–Шарківщина. Квитки продають без місць. Люди збиваються біля дверей.

— Йой, та тихіше, чого лізете. Куртку порвете. Всі втовпимося, — кричить літня жінка чоловікові. Той тримає пакет. У ньому борсаються карасі.

В автобусі чотири місця для пільговиків. На них сидять молоді жінки. Літньому інвалідові ніде сісти. Пасажири гримають на 12-річного хлопця. Той неохоче встає.

На першій зупинці в селі Кибинці більшість пасажирів виходять. У салоні лишаються семеро. Сідає лише один чоловік. У селищі Ромодан в автобусі — двоє. Їдуть до кінцевої зупинки в село Шарківщина. Звідти на Миргород сідають також двоє людей.

— Зранку автобус їде битком, — говорить водій. — У Кибинцях інколи навіть не стаю. Якщо пускатимуть до сіл невеликий транспорт, то мабуть, треба три "газельки", аби всіх людей забрати. А потім вони ж порожні їздитимуть.

В обласній адміністрації кажуть, транспортна мережа потребує змін, бо всі перевізники хочуть їздити на прибуткових маршрутах. Не прораховують пасажиропотік, пускають великі автобуси, які потім їздять напівпорожні. Через це завищують ціну на квитки.

— До села Жуки Полтавського району їздять п'ять "Богданів". А достатньо двох великих автобусів, — пояснює 48-річний Віктор Демочко, голова Полтавської обласної організації "За добробут та соціальний захист народу". — Неприбуткові маршрути майже не обслуговуються.

Чиновники кажуть, зміни вкрай потрібні, бо нинішня система перевезень веде до підвищення цін на проїзд та закриття невигідних маршрутів.

— Коли приймемо програму, можна буде доїхати в будь-яке село. В облдержадміністрації створимо "Центральну диспетчерську службу пасажирських перевезень", яка визначатиме маршрути, слідкуватиме за технічним станом автобусів, розкладом руху та умовами перевезення, — говорить Володимир Голуб, голова громадської ради ОДА. — Зараз перевізники самі визначають, за який маршрут змагатися в тендері. Аби не було невигідних маршрутів, дослідимо пасажиропотік. Зменшимо удвічі кількість перевізників. На конкурсі перевагу віддамо не одиночкам, а великим підприємствам.

Пасажири платитимуть за кількість кілометрів, які хочуть проїхати. За продані квитки водії звітуватимуть.

Перевізники кажуть, на невигідні маршрути не виїжджатимуть.

— Усім хочеться заробляти і кормить сім'ю, — розповідає перевізник Григорій Григорович. Володіє шістьома маршрутами у Полтавському районі. — Неможливо вгадати, яку машину на маршрут пустити, на 17 або 70 місць. Буває, маршруткою всіх людей у час пік не вивезеш, а буває, що майже пустий автобус ганяєш.

Селяни по області розповідають про свавілля перевізників. Кажуть, зміни потрібні.

— У нас "Богданчики" їздять, — говорить 51-річна Ліна Пилипенко із села Тахтаулове Полтавського району.

— Але не по графіку. Інвалідів везуть, коли у водія є настрій. Квиток із автостанції стоє 4,5 гривень, а із села піднімають на гривню.

Нову концепцію руху транспорту розроблятимуть протягом місяця.

— Три тижні вона висітиме на сайті обласної адміністрації. Кожен може написати зауваження, — розповідає Ілля Чередніченко з обласного управління промисловості та розвитку інфраструктури. — Потім буде громадське обговорення в кожному районі. Перші зрушення очікуємо за півроку.

Зараз в області 625 маршрутів. На них працюють дві сотні перевізників.

Зараз ви читаєте новину «Із сіл приберуть великі автобуси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути