Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2012 06:30

Із нового року легше знайти постійну роботу

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— Узимку краще шукати роботу тим людям, яких не цікавлять тимчасові підробітки, а потрібна постійна зайнятість, — говорить кадровик 26-річна Тетяна з агентства "Добробут" у Полтаві. — Хоч вакансій не так і багато, але вони певні. Пік пропозицій припадає на весну та початок осені. Улітку більшість вакансій сезонні.

У пошуках роботи обдзвонюю кілька десятків номерів телефонів з оголошень у місцевих газетах. Найбільше потрібні продавці та охоронці на приватні фірми, склади. Багато вакансій різноробів, торгових представників. Менеджерів у більшості шукають із досвідом роботи. Одразу запитують, чи працював у цій сфері. Вирішую влаштуватися продавцем книжок. Там не потрібен досвід, робота не брудна, інтелектуальна. Домовляюся з роботодавцем про зустріч. Чекаю на зупинці біля центрального ринку близько 20 хв.

— Ну ти ізвіняй. Із цьою роботою замотаєшся так, що все забудеш, — підходить високий чоловік років із 40. Він у потертій шкірянці та брудних чоботах. — Мене Володею звати. По батькові не обращайся. Не люблю формальностей.

Ідемо до книжкового ринку. Дорогою розповідаю Володимиру про себе. Вигадую, що раніше працював менеджером, учуся на п'ятому курсі в університеті.

— Харашо, що вища освіта є, — усміхається. — Тільки дивися, щоб навчання роботі не мішало. А то в нас тут графік чьоткий — із 7.00 до 15.00.

На книжковому ринку ятка Володимира крайня в ряду. Книжками торгує дружина господаря.

— Перший день з Олею постоїш. Подивишся, як торгують, — Володимир жестом показує, щоб заходив усередину. — Тиждень поробиш, а далі подивимося, як справлятимешся. Зарплата — 1200 гривень. Якщо товар продаватиметься, матимеш 1,5 тисячі.

Оголошень про вакансії офісних працівників у газетах мало. Знайомі радять звернутися до кадрових агентств. Там вакансій менеджерів найбільше.

— Вакансій у нас багато. І неправда, що всюди треба досвід, — каже телефоном працівниця приватної біржі. — Запрошує до офісу агентства.

У невеликій кімнаті три працівниці років із 20. Одна з них представляється Лідією.

— Я б порадила вам спробувати себе торговим представником, — каже. — Функції ті ж, що і у менеджера, а зарплата 3-4 тисячі.

Замовкає, уважно мене роздивляється.

— Ви можете укласти договір із нами на 10 місяців. Заплатите 150 гривень. Є договір за 100 гривень на три місяці. Але тоді я відрахую з першої зарплати 30 процентів, — Лідія показує на монітор комп'ютера. Там відкритий перелік вакансій. Біля кожної вказана зарплата. — Відраховуватиму з тої зарплати, яка вказана в базі. Хоч вам роботодавець може запропонувати і менше.

Полтавець 22-річний Іван Щербак двічі укладав договори з кадровими агентствами. Витратив 200 грн.

— Давали направлення туди, де все було зайнято, — розказує. — Лишився без роботи та грошей. Тільки час потіряв. Плюнув на все і устроївся підсобником на стройку. Там обіцяли 600 гривень за тиждень, а дали 300. Поняв — нормальну роботу можна знайти тільки через знайомих. Тепер усіх розпитую.

Найважче в обласному центрі влаштуватися на роботу студентам.

— Пообіщали, що візьмуть медсестрою в реабілітаційний центр. А коли взнали, що я паралельно вчуся, то відказали. Так прямо і заявили, що студенти — то одна морока, — розповідає 23-річна Марина з Полтави.

Кадровики кажуть, у молодших жінок є шанс влаштуватися на роботу секретаркою або адміністратором. Платять 1,5-2,5 тис. на місяць. Жінкам і чоловікам від 45 років складно знайти роботу. Переважно пропонують некваліфіковану. Майже немає вакансій для юристів та економістів.

Зараз ви читаєте новину «Із нового року легше знайти постійну роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути