Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Дванадцять матерів відмовилися від немовлят


За вісім місяців цього року на Полтавщині всиновили 51 дитину. В області три тисячі сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За перше півріччя в пологових будинках області відмовилися від 12 новонароджених. За минулий рік — 33.

74% цьогоріч осиротілих дітей пішли не до інтернатів, а в сім"ї. Це робиться задля того, щоби діти комфортніше почувалися в суспільстві, зазначає начальник служби у справах дітей Полтавської облдержадміністрації Інна Конончук.

— Наше завдання влаштувати всіх дітей у сім"ї. Якось я пішла до дорослої вихованки інтернату. Вона не могла нагодувати ані себе, ані новонароджену дитину. Не вміє готувати їсти. Бо в інтернаті звикають до усього готового.

В області нині 10 будинків сімейного типу та 80 прийомних сімей. У них виховують 182 сиріт та позбавлених батьківського піклування дітей.

Із початку наступного року на всиновлену дитину платитимуть, як за народження власної — 12 тис. 240 грн. При цьому вік дитини не братимуть до уваги. Також усиновлювачі матимуть право на 56-денну оплачувану відпустку.

— Прийомні сім"ї вже щомісяця отримують два прожиткових мінімуми на дитину й у додаток ще 35 відсотків мінімуму батькам. На сьогодні разом це становить приблизно півтори тисячі гривень, — розповідає Конончук. — З наступного року по два мінімуми держава даватиме й на дітей під опікою.




— З метою створити прийомну сім"ю  чи будинок сімейного типу до нас найчастіше звертаються бездітні пари та матері, в яких виросли діти. А останнім часом — віруючі різних конфесій, — каже Олена Катаєва, національний тренер прийомних сімей із Центру соціальної служби для сім"ї та молоді.

Однією з умов створення прийомної сім"ї чи будинку сімейного типу є обов"язковий курс навчання в Центрі на вул. Жовтнева, 54, в Полтаві.

— Працюємо і з матерями, які хочуть залишити немовля ще в пологовому будинку, — зазначає Катаєва. — Відмовляються переважно студентки як з асоціальних сімей, так і з благополучних. Причиною цього є матеріальна невлаштованість і неприйняття родиною. Є ще так звані транзитні мами. Вони приїздять з іншого регіону. Народжують у нас і відмовляються від дитини.

У Кременчуцькому районі створили Центр матері і дитини. У ньому можуть перебувати матері з дітьми до півторарічного віку, доки жінка буде в змозі самостійно піклуватися про дитину.

Після відмови породіллі від новонародженого має пройти не менше двох місяців для можливості отримання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування. Так звана мати протягом цього часу має змогу повернути немовля. Якщо цього не сталося, дитину можна усиновити. Через оформлення документації цей процес може затягтися.

— Найчастіше беруть дівчаток дошкільного віку, — говорить Катаєва. — Думають, з ними легше.

Коли в інтернат потрапляють діти, вони кілька днів не можуть наїстися


— Два роки тому до нас потрапили двоє братів, — розповідає методист дошкільного відділення обласної школи-інтернату ім. Надії Крупської в Полтаві Тетяна Маханько. — Молодшенький Роман нічого не їв. Проте тільки бачив чашку, то миттю з неї усе випивав.

Помітили, що любить усе заїдати солоним огірком. Пізніше старший Богдан сказав, що за ними доглядав вірменин. Той дітям наливав у склянки горілку, щоб вони добре спали. Роман і досі полюбляє їсти солоне.

Мати хлопчиків продала дві квартири в Полтаві. Нині живе з чоловіком у старому будинку.

— Як то кажуть, її чоловік перевиховує, а ми її дітей. Правда, в Романа є ще батько, але він психічно хворий. Казав, що в армії стукнули. Йому пити взагалі не можна. Він тоді стає неврівноважений, — зазначає Маханько.— Загалом, коли до нас потрапляють діти, то вони кілька днів не можуть наїстися. Особливо полюбляють хліб. Це вже в старшій школі починають перебирати.


В інтернаті виховують дітей від 3 до 18 років. Цьогоріч усиновили чотирьох вихованців. Торік — дев"ять, позаторік — 11.

— Найчастіше наших дітей беруть іноземці. Українці усиновлюють лише по дитині на рік, — говорить директор інтернату Алевтина Ключинська.

У цьому закладі всюди зроблений добротний ремонт. Для кожної групи є комп"ютер, телевізор, DVD-програвач, інтерактивні дошки.

— Наші вихованці двічі на рік їздять відпочивати до Італії та США, — продовжує Ключинська. — Більшість мають власні мобілки. Їм телефонують італійські сім"ї.

В інтернаті велику увагу приділяють театру. Дітей виховують на основі казки.

— Ми потім обговорюємо, що є добро й зло, — розповідає Тетяна Маханько. — Нас називають "мамами" й "папами". Коли приходить хтось чужий, то тільки по імені й по батькові. Їм тут добре, але все одно ніхто не замінить справжньої мами.

Покинута в лікарні дівчинка називає себе Іриною Пащенко

У притулку "Надія" в Комсомольську живе дівчинка на вигляд 6–7 років. Каже, звати Ірина Пащенко, народилася ніби в Сімферополі. Мати залишила її влітку в місцевій лікарні. Нині бомжує.

— Мати з дитиною потрапили в лікарню без документів, — розповідає начальник міського відділу у справах неповнолітніх Лариса Василенко. — Дитину залишила та зникла.

Дівчинка розказала, що останні чотири роки жила у своєї тітки по лінії батька. Про його місцеперебування нічого не знає. Від тітки Іру забрала мати й відвезла до Комсомольська в лікарню. 2001 року ця ж жінка в Москві залишила 2-річного сина. В її рідному селищі кажуть, вона не з"являлася на батьківщині років 10. Де нині — невідомо.

23 вересня на засіданні виконкому Комсомольської міськради дівчинку зареєстрували як знайдену. Згодом можна буде її вдочерити.

Еліна СЕРГАЧОВА

Зараз ви читаєте новину «Дванадцять матерів відмовилися від немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути