Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2010 16:47

Для збирання соку в березі зробили 24 дірки

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Завідувач Миргородського сектору охорони навколишнього природного середовища Микола Шапочка із членами зеленого патруля Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Юлією Челембієнко (ліворуч) та Аліною Кришталевич стоять біля берези по вули
Завідувач Миргородського сектору охорони навколишнього природного середовища Микола Шапочка із членами зеленого патруля Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Юлією Челембієнко (ліворуч) та Аліною Кришталевич стоять біля берези по вули

По лісопаркових зонах Миргорода провели екологічний рейд — дивилися, де з беріз збирають сік.

Біла "нива" екологів під"їжджає до вул. Київської. Обабіч дороги та на луках ростуть десятки беріз. Дерева обвішані пластиковими пляшками, біля деяких стоять трилітрові бутлі. На одному дереві нараховують 24 дірки. Побачивши машину, люди відходять від беріз і відвертаються. Члени рейдової бригади підходять до жінки років 30. Біля неї — хлопець-дошкільня та 2-річна дівчинка.

— Це ваші пляшки тут висять? — запитує Микола Шапочка, завідувач міського сектору охорони навколишнього природного середовища.

— Ні. Та ось малу погодувала і вийшли подихати, — відповідає жінка.

— Ну що ж, раз не ваші, будемо знімати. Це варварство, дерево може всохнути. Знімайте ці пляшки, — звертається до членів зеленого патруля.

— Мамо, ти ж обіцяла, що ми питимем сьогодні сік, — схлипує хлопець.

Жінка ніяковіє. Пояснює, дві пляшки повісила.

— Дитині потрібні вітаміни, — виправдовується.

Рейдова група йде далі. Всюди з беріз капає сік.

Торік добули 40 тонн соку. План цього року — 75 тонн

— За пошкодження чи знищення дерев у населених пунктах чи лісопаркових зонах штраф від 51 до 170 гривень. Але подібна санкція застосовується рідко. Важко довести, хто є власником пляшок, — пояснює Галина Дубовицька, держінспектор екологічної інспекції. — Ми більше проводимо роз"яснювальну роботу.

Згідно з нормативами, дозволено підточувати березу, коли її діаметр не менше як 20 см. Можна зробити одну дірку. Понад 28 см — дві, більш як 34 см — три. Дозволений діаметр дірки до 1,5 см і глибиною без урахування кори до 5 см.

В області активно заготовляють сік лісгоспи.

— Торік добули 40 тонн соку. План цього року — 75 тонн. Відсотків 40 реалізуємо населенню, а решту здаємо на переробні підприємства, — пояснює начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко.

У Миргороді лісгосп сік продає по 50 коп. за літр.

Зараз ви читаєте новину «Для збирання соку в березі зробили 24 дірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути