четвер, 04 лютого 2010 18:24

Для бездомних в області немає притулків

У зимову негоду безпритульні на Полтавщині гріються у підвалах багатоповерхівок, занедбаних будівлях. Соціальні територіальні центри, що діють у кожному районі, притулку безхатькам не надають. "Газета по-українськи" дослідила, де такі люди можуть отримати допомогу, теплі речі, харч, відновити паспорт і реєстрацію.


ДЕ ПОЇСТИ

По області терцентри бездомних здебільшого не годують. Лише в Полтаві можна поїсти в їдальнях Октябрського та Київського районів. У Київському районі такий заклад є в мікрорайоні Половки, у приміщенні універсаму "Половки", вхід із двору. Там гарячі обіди подають з 10.00 до 12.00 щодня. В Октябрському районі безкоштовно поїсти можна в їдальні по вул. Фурманова, 7. Також у місті гарячі обіди організовують баптисти в колишньому кафе "Вогник" по вул. Жовтневій. Гарячу їжу безхатьки можуть одержати в Макаріївському соборі по вул. Лялі Убийвовк. Там годують щодня, є святкові обіди. При терцентрі Ленінського району Полтави також працює їдальня. Аби там харчуватися безкоштовно, потрібно мати документи, що посвідчують особу.

У Кременчуці гаряче харчування організувала місцева церква євангелістів по просп. Пролетарському. Щонеділі на 11.00 там роздають обіди.

Кілька років поспіль годують по неділях безпритульних у храмі "Слово життя" по вул. Набережна Лейтенанта Дніпрова, 82, у кременчуцькому мікрорайоні Раківка.

— Віднедавна також щодня поїтимемо чаєм, — розповідає пастор церкви Сергій Толстолуцький. — У неділю в нас комплексний обід — даємо борщ або розсольник на м"ясному бульйоні. Хліб, чай із лимоном. Можемо допомогти теплими речами за можливості.

Чаю тут можна попити о 13.00, недільний обід о 13.30.

Триденний притулок та харчування надають у Гребінці в церкві євангелістів по пров. Гоголя, навпроти райдержадміністрації.

Щодня, крім неділі, проводить благодійні обіди в місті Комсомольськ церква "Слово істини" по пров. Молодіжному, 16. Годують щодня до 20 осіб.


ДЕ ОТРИМАТИ ТЕПЛИЙ ОДЯГ

Банки теплих речей діють при кожному терцентрі в усіх районах. Одягтися там можна безкоштовно, а ще полагодити одяг, взуття.

Випрати бездомним речі ніде, пралень при терцентрах немає.

Лише в Гадячі працює безкоштовна лазня

— Раніше при першій міській лікарні працювала прожарочна, — розповідає Наталія Храпач із Кременчуцького терцентру. — Зараз вона закрита. Тому бездомним ніде попрати одяг. Часто вони самі собі противні, але вдіяти нічого не можуть. З автобусів, магазинів їх виганяють через сморід.


ДЕ ПОМИТИСЯ ТА ПІДСТРИГТИСЯ

Безкоштовні перукарські послуги, за законом, має надавати кожен територіальний центр. Щоправда, у більшості бомжам відмовляють. Пояснюють, що центр обслуговує пенсіонерів, одиноких, непрацездатних громадян. Часто люди гидують, коли їх стрижуть разом із брудним бездомним, від якого смердить. Помитися безпритульним також ніде. Жоден терцентр такої послуги не надає. Лише в Гадячі по вул. Дружби, 12 працює безкоштовна лазня.


ДЕ ПЕРЕНОЧУВАТИ

Жодного притулку для бездомних на Полтавщині немає. В обласній міліції кажуть, у сильні морози бомжі гріються у під"їздах, підвалах, на горищах багатоповерхівок, у занедбаних будівлях. Розкладають там вогнища, влаштовують підпали. У січні в Кременчуці кілька бомжів учаділи через вогонь, що його розклали в підвалі будинку. Загалом по області через переохолодження померли четверо.

Триденне проживання безхатькам надає лише церква євангелістів по пров. Гоголя напроти райдержадміністрації в Гребінці.

При більшості районних лікарень є соціальні ліжка, на які безпритульних улаштовують місцеві територіальні центри. У лікарнях бомжі можуть жити до одного місяця.


ДЕ ОТРИМАТИ РЕЄСТРАЦІЮ ТА ВІДНОВИТИ ПАСПОРТ

При кожному відділенні територіального центру працює юрист, котрий надає безкоштовну консультацію. Працівники відділення допомагають зібрати папери, звернутися у паспортний стіл для відновлення документів. У окремих терцентрах можуть поселити безпритульного до місцевого будинку-інтернату, будинку для людей похилого віку, гуртожитку  — якщо є місця.


ДЕ МОЖНА ПОСТУПОВО ПОВЕРНУТИСЯ ДО НОРМАЛЬНОГО ЖИТТЯ

У селі Ганнівка на Глобинщині працює реабілітаційний центр "Виклик" для колишніх засуджених. Більшість із них не мають житла. Селяться та працюють у центрі. Там мешкають 13 осіб.

Реабілітаційний центр діє у селі Гайове Кобеляцького району. Ним опікуються місцеві баптисти. Тут селять, харчують, допомагають із роботою.

За 50 км від Кременчука в селі Краснофедорівка Онуфріївського району на Кіровоградщині діє реабілітаційний центр. Там можна жити, працювати.

У селі Тахтаулове під Полтавою по вул. Садовій, 9 працює реабілітаційний центр для наркозалежних. Там селять молодих чоловіків. Керівництво громадської організації "Кефа" каже, не проти прихистити в центрі безпритульного юнака. Готові взяти над ним шефство.

Зараз ви читаєте новину «Для бездомних в області немає притулків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути