Ексклюзиви
четвер, 18 червня 2009 17:30

Дерев"яних крокодилів запустять у річку Хорол

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Володимир Прохоров працює над дерев’яною скульптурою ”Спортивна ходьба”. Її  встановлять на території медичного реабілітаційного центру ”Миргород” МВС України
Володимир Прохоров працює над дерев’яною скульптурою ”Спортивна ходьба”. Її встановлять на території медичного реабілітаційного центру ”Миргород” МВС України

Скульптури дерев"яних звірів і птахів, міфічних істот і людей почали встановлювати біля річки Хорол на території пляжу медичного реабілітаційного центру "Миргород" МВС України.

Установили сову, Нептуна, козака з люлькою, в якій замість махорки ростуть квіти. Їхня висота до 3,5 м.

— Незабаром у річці неподалік пляжу плаватимуть 3-метрові крокодили. Шукаю відповідні стовбури дерев. Цього тижня встановимо лева та мавпочку на дитмайданчику. Задумок багато, — розповідає 70-літній скульптор Володимир Прохоров.

Майстер родом із Тернополя. Виготовленням скульптур із дерева займається 40 років. У Миргород приїхав узимку на запрошення адміністрації реабілітаційного центру.

На господарському дворі Прохоров закінчує роботу над скульптурою "Спортивна ходьба" висотою 2,5 м. Вона виготовлена, крім лівої руки, із цільної акації. Поряд стоїть мавпочка, тулуб якої прикритий ганчіркою.

— Це для закритого показу, — говорить майстер і знімає ганчірку. На сучку прикріплено чоловічий статевий орган червонуватого кольору. — Зрозуміло, що виставимо без цієї частини тіла. Був підходящий сучок, я й поекспериментував, — усміхається.

Для виробів дерева шукає сам. Любить працювати з липою. Вона гарно піддається обробці, а її деревина містить спирт — тому не бере її ні короїд, ні грибок. Перед обробкою стовбур має вилежатися два-три роки.

— Із деревом можна працювати, коли була на нього реакція і зими, й осені, і літа. Космос із нього має забрати все лишнє. Це як таранька. Поки не вив"ялиться — не їстимеш, — пояснює. Говорить, часто доводиться працювати із 80–100-річними деревами. Іноді в них знаходить кулі. Припускає, це сліди  Великої Вітчизняної війни.

Володимир Прохоров кожну скульптуру змащує відпрацьованим машинним маслом. А низ ще й смолою. Верх виробів вкриває бляхою, щоб не потрапила волога. В землі перед установленням робить дренаж.

За ринковими цінами витвори з дерева коштують від 15 тис. грн. Вони потребуватимуть профілактичного огляду. Раз на рік їх треба змазувати соляркою із розчиненим воском. Тоді скульптури простоять довго.

Реабілітаційний центр "Миргород" розміщений на правому березі річки Хорол, має площу 14 га. Розрахований на 160 ліжок. Тут лікують хронічні гастрити, коліти та ентероколіти, хвороби печінки і жовчних шляхів, цукровий діабет.

Зараз ви читаєте новину «Дерев"яних крокодилів запустять у річку Хорол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути