Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:01

Через чай із лимонником студенти п"ять днів не спали

В Устимівському дендропарку, що розміщений навколо села Устимівка Глобинського району, настав пік достигання їстівних лікарських ягід: барбарису, глоду, кизилу, обліпихи, лимонника та шипшини. Але тут їх збирати не дозволяють. Бо парк —  пам"ятка садово-паркового мистецтва державного значення.

— Боротися з крадіями важко. Територія парку майже дев"ять гектарів, а охорони в нас немає, — каже дендролог Устимівського парку Олена Білик. — Дітвору не проганяємо від кущів. Особливої шкоди рослинам вони не роблять.

Ягоди, що ростуть у парку, застосовують переважно при серцевих розладах, гіпертонії, шлункових хворобах, застуді.

— Люди часто не знають, як вживати ягоди. Ось, приміром, треба бути обережним з лимонником китайським, — Олена Білик показує на рослину-ліану з невеликими яскраво-червоними ягодами в гронах. — Він сильно збуджує організм. Був один випадок. Студенти готувалися до сесії. Почули, що вживання лимонника замінює каву й не хочеться спати. Через передозування вони не спали аж п"ять днів.

Щороку в парку крадуть із корінням 20–30 молодих рослин.

— Вибирають переважно хвойні види для оформлення своїх садиб, — розповідає Олена Білик. — Здебільшого впіймати крадіїв не вдається. Хіба що у вихідні, коли працівники приходять у парк.

У 100-річному Устимівському дендропарку — понад 12 тис. дерев та кущів. Одним із найцінніших екзотів є ялина звичайна рідкісної гірляндної форми. Цьому дереву 100 років, і воно єдине в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Через чай із лимонником студенти п"ять днів не спали ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути