вівторок, 07 жовтня 2008 18:39

Борис Олійник подарував свої книги однокласникам

На 55-ту зустріч випускників Новосанжарської школи з"їхалося 17 випускників із двох класів, де навчався 61 учень. Серед присутніх — поет, Герой України Борис Олійник, 72 роки.

У 1950-му він закінчив семирічку в рідному селі Зачепилівка. Потім ще три роки навчався в середній школі в Нових Санжарах. Після факультету журналiстики працював у редакцiях столичних видань. Доки була жива мати Марфа Никанорiвна, приїжджав із Києва частiше. Тепер провiдує рiдних, друзiв. Вiн почесний громадянин Новосанжарщини, його iм"я присвоєно Зачепилiвськiй школi, де до цього часу бережуть класнi журнали та парту, за якою сидiв Олійник.

З учителiв живий лише один — фізик, класний керiвник Олійника 90-річний Андрiй Олексiйович Мокляк. На зустріч не зміг прийти через стан здоров"я. Колишні учні провідують його вдома, дарують квіти.

Багатьох випускникiв немає вже в живих. Їх пам"ять ушановують хвилиною мовчання. Роблять перекличку. Кожен розповідає про себе. Тетяна Васюта приїхала з Волинi, де 43 роки працювала вихователькою дитсадка. Олександр Дiгтенко закiнчив будiнститут, 50 рокiв працював за фахом. Тепер, жартує, тiльки й клопотiв, що про дачу. Надiя Лисенко, 36 рокiв, викладала географiю, отримала звання заслуженого вчителя України.

Борис Олiйник згадує вчительку Вiру Iванiвну Левкович, якiй у молодостi присвятив один зі своїх вiршiв. Читає однокласникам свою поезію, кожному дарує книжку "У замкненому колi".

Першу зустріч випускників організували в 1978-му Михайло Манько та Зiнаїда Дiгтяр. Зустрічаються через кожні п"ять років. Запланували зібратися 2013-го.

Зараз ви читаєте новину «Борис Олійник подарував свої книги однокласникам ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути