пʼятниця, 03 серпня 2007 07:00

Ярослав Розгуляєв вступив до чотирьох вузів

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Лубенчанка Ані Карамян і карлівчанин Володимир Педько дивляться на свої прізвища в списках студентів Полтавської державної аграрної академії. Вони навчатимуться безкоштовно
Лубенчанка Ані Карамян і карлівчанин Володимир Педько дивляться на свої прізвища в списках студентів Полтавської державної аграрної академії. Вони навчатимуться безкоштовно

Житель райцентру Велика Багачка 17-річний Ярослав Розгуляєв подавав свої документи на вступ до шести вузів. До чотирьох він вступив на денне відділення за результатами шкільного зовнішнього тестування з математики та української мови. Обрав безкоштовне навчання в Харківському економічному університеті, де вивчатиме банківську справу.

— На таку ж спеціальність я вступив і до Полтавського університету споживчої кооперації, — розповідає Ярослав. — Але там лише платне навчання — 5 тисяч 600 гривень на рік. Та й науковий рівень у Харкові вищий.

До вступу хлопець готувався з початку навчального року. Математикою займався з репетитором. Платив по 10 грн за заняття. Українську мову вчив за посібником із правопису.

Цього року в медичній стоматологічній академії найбільший конкурс на стоматологів — 3 особи на місце.

Лілія Гуманюк з Глобинського району на безкоштовне навчання не вступила. Паралельно складала іспити на платну форму — й пройшла. Щороку платитиме 10, 6 тис. грн.

— У день здавала по два екзамени, було дуже складно, — згадує дівчина.

На нову спеціальність "журналістика" до педуніверситету подали заяви 23 особи. На безкоштовне навчання зарахували 3 абітурієнтів з Полтавського району. Решта платитимуть по 2,4 тис. грн на рік.

18-річний Володимир Педько з міста Карлівка приїхав до Полтавської аграрної академії, щоб дізнатися про проходження практики у вузі. Він безкоштовно навчатиметься на механізатора.

Диктант і математику хлопець склав на дев"ятки. Вісімнадцять — прохідний бал. Ще взимку він пробував вступати до Полтавського військового інституту зв"язку. 400 грн заплатив за підготовчі курси з математики та української мови. Склав експрес-іспити. Йому не вистачило двох балів.

— Там дуже складно навчатися, — каже. — Мій брат — капітан. Служить у бригаді швидкого реагування в Новограді-Волинському. Батьки й у мені бачили військового. Не вийшло. А тут на п"ятому курсі паралельно можна буде вивчитися й на електрика.

Найбільше абітурієнтів аграрної академії хочуть стати фінансистами — 120 заяв на 100 місць держвідділення. Популярні також факультети механізації сільського господарства та технології виробництва й переробки продукції тваринництва.

До академії мають зарахувати 930 студентів. Заяви подали 1802.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Розгуляєв вступив до чотирьох вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути