середа, 17 вересня 2008 20:36

Аллі Санкевич дали 2,5 тисячі гривень за осіменіння корови

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Ніна Непомняща (ліворуч) з Кримського дослідного господарства ”Чорноморське” вводить шприцом вівці баранячу сперму на конкурсі операторів штучного осіменіння у Полтаві
Ніна Непомняща (ліворуч) з Кримського дослідного господарства ”Чорноморське” вводить шприцом вівці баранячу сперму на конкурсі операторів штучного осіменіння у Полтаві

53-річна Ніна Непомняща з Кримського дослідного господарства "Чорноморське" 25 років займається штучним осіменінням вівцематок.

— У цьому році осіменила 1190 голів. А було й по шість тисяч на рік, — розказує. — І вихід ягнят у нас гарний — є двійні, трійні. Вирощуємо овець цигайської породи. У нас в Криму вона цінується, бо дає гарну довгу шерсть. З одного барана або вівцематки настригають по сім-вісім кілограмів.

Непомняща каже, що штучне осіменіння вигідне:

— У нас є відібрані барани, якими ми розмножуємо цигайську породу. Від одного барана при вільній злучці осіменяється 80–100 вівцематок. А при штучному — 500–600.

На 24-му загальноукраїнському конкурсі операторів штучного осіменіння, який відбувався 12 вересня в Полтаві, Ніна Іванівна посіла друге місце серед техніків осіменіння овець. За це їй вручили премію — тисячу гривень.

Конкурс проходив у три етапи. Перший — теоретичний. Учасники витягали білети, як під час екзамену. 10 хв. готувалися до відповіді. Другий — лабораторний, що включав приготування робочих розчинів, інструментів та роботу зі спермою. І третій — практичний з осіменіння тварин.

Головний суддя змагань Григорій Харута з Білої Церкви на Київщині пояснює, що оцінюватимуть результати роботи, які конкурсанти показали у своїх господарствах, знання інструкції й технологій осіменіння.

— Їх є кілька видів, — зауважує. — А оператори повинні знати всі технології й володіти ними. Практичний етап буде оцінюватися за ефективністю виконання — чи є погрішності. Такими вважаються неправильна підготовка інструменту, помилка у визначенні стану тварини: чи готова вона до введення сперми, чи ні. За кожен етап виставляють бали.

Ніна Непомняща витягає білет N13. У ньому два питання. Відповідає без підготовки. Далі переходить до другого етапу — лабораторного. Набирає скляним шприцом заморожену сперму барана. Розводить її спеціальним розчином. Капає на предметне скельце, досліджує під мікроскопом. Каже, що активна, тож її можна вводити. Довгий скляний шприц протирає спиртом, промиває у чотирьох розчинах. Перевіряє, щоб не було повітря. Повільно набирає баранячу сперму. Підходить до першої вівцематки. Та брикається.

— Не готова, — коментує Непомняща.

Підходить до другої. Говорить, що ця "в охоті". Вводить шприцом матеріал. Суддя спостерігає за процесом. Стежить, чи дотримується оператор інструкції. Виставляє бали.

50-річна Лідія Швидя з Глобинського району Полтавської області осіменяла свиней. Вона посіла перше місце у своїй категорії. Їй вручили 2 тис. грн. Найбільшу премію за осіменіння великої рогатої худоби одержала Алла Санкевич із Житомира — 2,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Аллі Санкевич дали 2,5 тисячі гривень за осіменіння корови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути