Ексклюзиви
субота, 14 листопада 2009 17:16

Росія підписала угоду про будівництво газопроводу в обхід України

Росія підписала угоду про будівництво газопроводу в обхід України

Росія погодила будівництво газопроводу "Південний потік" з усіма партнерами.

Про це прем"єр-міністр РФ Володимир Путін повідомив на спільній c прем"єр-міністром Словенії Борутом Пахором прес-конференції.

"Ми підписали сьогодні остаточну угоду з усіма необхідними для нас європейськими партнерами для здійснення цього проекту", - заявив В. Путін.

Він упевнений, що таким чином "Південний потік" стає великим загальноєвропейським проектом.

Сьогодні Росія та Словенія підписали угоду про співпрацю по проекту "Південний потік". Раніше такі договори були підписані з іншими країнами: Болгарією, Сербією, Угорщиною і Грецією.

Проект "Південний потік" створюється для диверсифікації поставок російського природного газу в Європу й зниження залежності постачальників і покупців від країн-транзитерів, зокрема від України і Туреччини.

Його реалізацію вестимуть російський держмонополіст "Газпром" та італійський концерн Eni. Проект передбачає прокладення підводної частини газопроводу протяжністю 900 км від російської компресорної станції "Берегова" в Краснодарському краї до болгарського узбережжя.

Далі одну з двох гілок наземної частини трубопроводу буде прокладено територією Болгарії і Греції і через Адріатичне море - до Італії. Маршрут другої гілки поки не визначений. "Газпром" оцінює будівництво газопроводу "Південний потік" в 19-24 млрд. євро.

Нагадаємо, Володимир Путін прямо зауважив, що одне із завдань газопроводу "Південний потік" полягає в тому, щоб "дисциплінувати" Україну.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Сергій Корсунський в жовтні відзначив, що Росія намагається створити додатковий інструмент впливу на Україну, шляхом імітації широкої міжнародної підтримки газопроводу "Південний потік".

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Росія підписала угоду про будівництво газопроводу в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути