понеділок, 21 вересня 2009 14:32

Болгарія вирішила докласти руку до російського газопроводу в обхід України

Болгарія вирішила докласти руку до російського газопроводу в обхід України

Болгарія не має наміру відмовлятися від участі в проекті будівництва газопроводу "Південний потік". Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву прем"єр-міністра Болгарії Бойко Борисова.

"Нам було важливо почути, що Nabucco і "Південний потік" - не конкуренти. Ми братимемо участь в обох проектах", - сказав прем"єр-міністр Болгарії, який в п"ятницю, 18 вересня, провів в Софії зустріч з міністром енергетики Росії Сергієм Шматко.

Раніше Бойко Борисов, партія якого прийшла до влади в Болгарії влітку 2009 року, зажадав оголосити тимчасовий мораторій на всі великі енергетичні операції, зокрема, на спільний проект з Росією - газопровід "Південний потік".

Міжурядова угода з Болгарією по "Південному потоку" була підписана в січні 2008 року, а в травні 2009 року було підписано угоду про співпрацю "Газпрому" і державного Bulgarian Energy Holding.

Трубопровід "Південний потік" пройде з Новоросійська до Болгарії по дну Чорного моря, а далі розділиться на два напрямки: через Грецію до Італії і через Сербію і Угорщину до Австрії. Як очікується, проект буде реалізований до 2015 року.

Вартість підводної ділянки оцінюється в 6-10 мільярдів доларів, а потужність трубопроводу складе 30-65 мільярдів кубометрів газу на рік. Загальний кошторис проекту може скласти 25 мільярдів доларів.

Болгарія також бере участь в проекті будівництва газопроводу Nabucco, по якому європейські компанії планують поставляти паливо з Каспійського регіону в обхід Росії. Цей газопровід вважається конкурентом "Південного потоку", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія вирішила докласти руку до російського газопроводу в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути