понеділок, 28 вересня 2009 14:01

Російським газопроводом по дну Чорного моря цікавляться багато країн

Російським газопроводом по дну Чорного моря цікавляться багато країн

Туреччина, Румунія і ще низка країн проявляють інтерес до проекту газопроводу "Південний потік", який на паритетних початках реалізують російський "Газпром" та італійська Eni, повідомив в понеділок журналістам глава "Газпрому" Олексій Міллер.

"Ми бачимо великий інтерес з боку країн, які ще не беруть участь в проекті. Так, є ще низка країн, які виявляють цікавість до участі", - сказав Міллер, відповідаючи на питання, чи цікавляться проектом Туреччина і Румунія.

Раніше Болгарія, через чию територію планується прокласти газопровід, який пройде з Росії до Італії, заявляла про можливість виходу з проекту. У зв"язку з цим може виникнути необхідність зміни маршруту "Південного потоку".

Міллер відзначив, що в даний час "Газпром" не бачить проблем з тими країнами, які вже підписали угоди про реалізацію проекту.

"Газпром" 15 травня в Сочі підписав пакет документів щодо реалізації проекту газопроводу "Південний потік" з болгарською, грецькою і сербською енергетичними компаніями, а з італійською Eni підписав друге доповнення до меморандуму про взаєморозуміння, що стосується подальших кроків з реалізації проекту. Крім того, планувалося підписання угод з Австрією і Словенією. У вересні з"явилася інформація про те, що до проекту може приєднатися Франція через Electricite de France (EDF), Міллер не виключав проведення найближчим часом наочних переговорів на цю тему.

Газопровід "Південний потік"(South Stream) пройде по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варну. Далі дві його гілки пройдуть через Балканський півострів до Італії та Австрії. Згідно з планами, проект повинен вступити в лад до 2013 року. "Південний потік" повинен понизити залежність постачальників і покупців від країн-транзитерів. Пропускна спроможність газопроводу повинна скласти 63 мільярди кубометрів газу на рік. Загальний об"єм інвестицій в проект оцінюється в 25 мільярдів євро, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Російським газопроводом по дну Чорного моря цікавляться багато країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути