понеділок, 02 лютого 2009 08:34

Обама поділився своїми прогнозами про найближчі "важкі" місяці

Обама поділився своїми прогнозами про найближчі "важкі" місяці
Президент США Барак Обама поділився з журналістами телеканалу NBC своїми прогнозами про декілька найближчих "важких" місяців для економіки країни, а також попросив в телеефірі підтримки обох політичних партій на слуханнях Сенату по антикризовому пакету на цьому тижні.

"Я думаю, нас чекають важкі декілька місяців"

"Я думаю, нас чекають важкі декілька місяців. Ми повинні зробити так, щоб план по відновленню економіки був схвалений. Ми повинні почати повертати людям роботу", - цитує агентство слова американського президента.

"Я упевнений, що ми можемо повернути нашу економіку в колишнє русло, але піде декілька місяців на те, щоб ми зупинили падіння, і ще трохи більше, щоб повернути її в русло", - додав Барак Обама.

Новий план з підтримки економіки США включає витрати з федерального бюджету у розмірі 544 мільярдів доларів, а також зниження податків для американців і бізнесу на суму в 275 мільярдів доларів.

У 2008 році США прийняли 700-мільярдну державну програму по звільненню від проблемних активів (TARP - Troubled Asset Relief Program). Половина цих коштів вже витрачена, головним чином, на підтримку фінансового сектора, який серйозно постраждав в результаті іпотечної кризи.

Фактично економіка США знаходиться в стані рецесії з грудня 2007 року, і багато експертів вважають, що ситуація ще більше погіршала після краху інвестиційного банку Lehman Brothers у вересні 2008 року, що привело до дефіциту коштів на ринку кредитування.

Згідно докладу, опублікованому в минулу п"ятницю міністерством праці США, ВВП країни в четвертому кварталі 2008 року знизився, за попередніми даними, на 3,8%. Це найбільше падіння головного економічного індикатора з 1982 року.

Також Обама заявив, що значна кількість американських військовослужбовців буде виведена з Іраку протягом року. За його словами, іракці сьогодні готові узяти на себе більше відповідальності за підтримку безпеки в країні.

"Ми знаходимося за ситуації, коли можемо покласти більше відповідальності на плечі іракців, і це хороша новина не тільки для військовослужбовців, але і для їх сімей", - сказав голова американської адміністрації.

На питання, чи можна чекати, що протягом року значна кількість військ повернеться додому з Іраку, Обама відповів ствердно.

"Одним з витверезних моментів початкового етапу його президентства стала необхідність підписувати листи із співчуттями сім"ям загиблих солдатів"

В ході інтерв"ю президент США відзначив, що "одним з витверезних моментів початкового етапу його президентства стала необхідність підписувати листи із співчуттями сім"ям загиблих солдатів".

Раніше він не раз говорив про намір вивести всі бойові підрозділи США з Іраку протягом 16 місяців після свого вступу до посади. Всього в Іраку зараз знаходиться близько 140 тис. американських військовослужбовців.

Президент США вітав вибори в провінційні ради, що відбулися в Іраку минулої суботи. Той факт, що вони пройшли в мирній обстановці, на його думку, свідчить про поліпшення ситуації в країні.

За матеріалами РІА Новости, ІТАР-ТАРС, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Обама поділився своїми прогнозами про найближчі "важкі" місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути