середа, 01 травня 2013 14:18

Зростання громадянського суспільства швидше відбувається у маленьких містах, ніж у Києві - експерт

Зростання громадянського суспільства швидше відбувається у маленьких містах, ніж у Києві - експерт
Олександр Палій. Фото: www.radiosvoboda.org

Громадяни на місцях починають розуміти, що можуть щось змінити тільки разом.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

Так коментуючи ситуацію, щодо відставки кількох мерів, зокрема голови Черкас Сергія Одарича, експерт підкреслив, що у цьому питанні головну роль зіграли бізнес-інтереси олігархів.

"Олігархат хоче встановити повний контроль над мерами та місцевим самоврядуванням. Ми знаємо, що на місцях, зокрема в цій ситуації, є різноманітні угрупування, зокрема вплив Фірташа. Думаю, що це пов'язано саме з цими речами", - наголосив Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Страх смерті змусить нас до реформ", - інтерв'ю мера Черкас за кілька днів до звільнення

Водночас, він переконаний, що такими та подібними діями влада може всколихнути громадський супротив. Так, зокрема, за його словами, показовою була ситуація щодо церкви на Кіровоградщині, яку захопили "рейдери" нібито від Московського патріархату, однак яких громада з боєм вигнала.

"Мені здається, що влада вже заграється. Так дуже цікава історія трапилася на Кіровоградщині у Новоархангельську. Влада просто захотіла передати храм Московському патріархату. Прийшли туди якісь люди, які представилися представниками Московського патріархату, жили в храмі, ходили в туалет, з дзвіниці громаді показували "срамні місця" у Великий піст. В результаті, їх звідти з великим боєм і витурили. І громада, як на мене, стала тільки сильнішою від цього, хоч не обійшлося і без крові", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У кожного киянина в голові - досвід Майдану. І це - головний біль всіх представників влади" - експерт

Експерт додав: "Мені здається, що зараз на таких порушеннях місцевого самоврядування люди поступово виростають. Вони починають розуміти, що якщо вони діють спільно, як це відбулося в невеличкому містечку, якщо вони тримаються разом, то вони сильніші навіть за олігархів".

"Ця історія досить симптоматична. Бо ні гроші колишнього керівництва Укравтодору не розкололо громаду, ні олігархат, ні влада, ні підігрування місцевої адміністрацїі, ні "омонівці" - взагалі ніщо не порушило цілісність. І це дуже важливо. Бо насправді, люди виграли цю ситуацію, незалежно від того, як вона далі буде розвиватися. Якщо навіть цю церкву і захопить влада, але храм — це люди, а люди свій вибір вже чітко зробили", - підкреслив експерт.

На його переконання, саме в таких місцях зростання громадянського суспільства відбувається значно швидше і ефективніше, ніж у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПР намагатиметься всіляко мінімізувати свої втрати на виборах у Києві - експерт

"Так само люди можуть вийти і на захист мера. Хоча реально популярних мерів в Україні не багато. У місцевого самоврядування зараз дуже мало грошей. Тому успішність того, чи іншого мера залежать від того, як він там прогнеться, побіжить, домовиться з потрібними людьми", - пояснив Палій.

Він переконаний, що необхідно розвивати місцеве самоврядування і давати йому більшу владу, аби воно було ефективнішим.

"Місцеве самоврядування треба поділити на громади. Не такі далекі як в КиєвІ, бо в Києві мер і міськрада дуже далекі від людей, а буквально на квартали щоби люди могли в одному місці вирішити конкретні питання, щоби у них був свій бюджет. Це зараз дуже потрібно. Але владі це абсолютно не треба. Вона свідомо знищує самоврядування", - підсумував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Зростання громадянського суспільства швидше відбувається у маленьких містах, ніж у Києві - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути