вівторок, 25 вересня 2012 14:38

Спецтема: Закон про наклеп

Законопроект про наклеп є спробою повернути в країну "репресивні механізми" - медіаексперт

Законопроект про наклеп є спробою повернути в країну "репресивні механізми" - медіаексперт
Фото: tvi.ua

Українські медіаексперти закликають Партію регіонів зняти з розгляду Верховною Радою України законопроект про наклеп, як такого, що загрожує поверненню "репресивних механізмів".

Про це розповіла керівник Інституту масової інформації Вікторія Сюмар на прес-конференції в Києві.

"Він несе загрозу не лише журналістам - він несе загрозу для кожного громадянина України, адже в ньому йдеться про кожного, хто користується інформацією", - пояснила вона.

За її словами, всі міжнародні інституції рекомендують країнам відмовлятися від практики криміналізації відповідальності за наклеп. "Повертати в таких умовах кримінальну відповідальність - це означає повертати досить репресивні механізми в українське законодавство", - вважає медіаексперт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим більше переслідувань, тим більше герой - Мартинюк про закон про наклеп

Також вона закликала всіх небайдужих до цієї проблеми прийти 1 жовтня до українського парламенту на акцію протесту проти прийняття цього законопроекту.

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко в ході прес-конференції зазначив, що в даний час існує велика ймовірність ухвалення вищезгаданого закону в цілому. "Ми розуміємо, що не було людей (в залі засідань Верховної Ради під час прийняття закону в першому читанні - Gazeta.ua), що ніхто не голосував своїми картками, але результат є, і дуже просто для чинної влади показати результат у другому читанні", - зазначив він.

За словами Шевченка, цей закон - це найкращий механізм залякування журналістів. "Це дуже проста можливість порушувати кримінальні справи, забирати сервери інтернет-видань, заарештовувати людей, садити їх у в'язницю, давати їм судимість, забороняти займатися професійною діяльністю. Гіршого закону я не можу й уявити", - підкреслив медіаексперт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед "регіоналів" найбільше порушників критерію доброчесності - "ЧЕСНО"

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект депутата фракції Партії регіонів Віталія Журавського "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, що стосуються посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини". Документ пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

У вівторок вранці стартувала Всеукраїнська акція протесту "Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп" проти ухвалення закону, що передбачає введення адміністративної і кримінальної відповідальності за наклеп

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про наклеп є спробою повернути в країну "репресивні механізми" - медіаексперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути