вівторок, 25 вересня 2012 10:42

Спецтема: Закон про наклеп

В Україні стартувала акція протесту проти ухвалення закону про наклеп

У вівторок вранці, 25 вересня, стартувала Всеукраїнська акція протесту "Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп" проти ухвалення закону, що передбачає введення адміністративної і кримінальної відповідальності за наклеп, повідомляє Корреспондент.net, який є одним з організаторів акції.

Крім того, акцію підтримує сайт Gazeta.ua, портал "Українська правда", інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна", газета "Комсомольська правда в Україні", сайт Сегодня.ua, LB.ua, Football.ua, ТВі, ЛігаБізнесІнформ, Телекритика та інші.

 

О 8:00 на головних сторінках видань-учасників акції з'явився банер з вимогою не допустити ухвалення закону про наклеп, на якому розташовані коди для бажаючих приєднатися до акції з можливістю встановити собі на сайти банер російською, українською або англійською мовами.

На банері також опублікована посилання на контакти 244 депутатів, які проголосували в 1-му читанні за закон про наклеп. "Подзвоніть їм в приймальню, напишіть e-mail, залиште повідомлення в соцмережах, запитаєте, чому вони це зробили. Ви також можете зателефонувати або написати листа в центральний офіс Партії регіонів і в адміністрацію президента і дізнатися, навіщо регіонали голосували за законопроект і що про нього думає президент ", - зазначають організатори ініціативи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Винничук: "Закон про наклеп" зв'яже руки письменникам

У групі в Facebook "Скажи Ні закону про наклеп. Це стосується кожного", створеної ввечері 20 вересня, вже налічується понад 3,2 тис учасників, серед яких відомі журналісти, головні редактори провідних українських видань.

"Ми протестуємо проти законопроекту, який запроваджує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 2 до 5 років за наклеп. Ми впевнені, що цей законопроект, запропонований представником Партії регіонів Віталієм Журавським і вже підтриманий у першому читанні ПР, КПУ і Народної Партією, знищить свободу висловлювань у країні, оскільки змусить багатьох журналістів відмовитися від будь-якої критики влади, яка може бути згодом названа наклепом ", - йдеться в інформації про групу, учасники якої ставлять своєю метою відгук законопроекту, який загрожує свободі слова в Україні.

"Ми також впевнені, що, враховуючи стан судової системи України, цей закон буде використовуватися вибірково проти журналістів, які публікують критичні матеріали на адресу влади" ", - вважають організатори акції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про наклеп владі не допоможе - журналісти

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект депутата фракції Партії регіонів Віталія Журавського "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, що стосуються посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини". Документ пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

Зараз ви читаєте новину «В Україні стартувала акція протесту проти ухвалення закону про наклеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути