вівторок, 18 грудня 2018 11:55

Високі рейтинги Зеленського – це показник, що стара система рухається до банкрутства

Автор: kazatin.com
 

Соціологічні опитування фіксують попит на нові імена в політиці. Перше місце у президентських рейтингах посідає "інший політик", стверджують політологи. Тобто існує потреба у людях з-поза системи.

Коли українців під час опитувань просили назвати прізвище нового лідера, виокремилося 3 імен: фронтмен гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський, позафракційний народний депутат Євгеній Мураєв. Хоч останнього нещодавно визнали найнепродуктивнішим парламентарієм – за майже 5 років жодного ухваленого законопроекту.

Ситуацію з президентськими перегонами в Україні можна частково порівняти з минулорічними виборами у Франції, насамперед, через схожість політичного позиціонування "старого" та "нового".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суспільство чекає чогось справді іншого

"Після Майдану в Україні з'явилися нові обличчя, але вони не проявилися як політики, - каже політолог Володимир Фесенко. - Немає харизматичних лідерів. Криза політичного лідерства – не тільки українська проблема, її переживають багато держав – від Ізраїлю до європейських країн, і навіть США. Перемога Трампа – її прояв".

Криза політичного лідерства – не тільки українська проблема, її переживають багато держав – від Ізраїлю до європейських країн, і навіть США. Перемога Трампа – її прояв

В ідеалі виборці прагнуть отримати кандидата:

- позасистемного;

- нове обличчя;

- без негативної біографії (перш за все, без корупційних скандалів та олігархічної залежності);

- Із конкретними принципами, що відповідають на основні запити населення;

- із системою цінностей та ідеологією.

Якщо хоча б 4 із цих 5 пунктів знайдуть своє відображення в одному кандидаті, він може отримати щонайменше десяту частину від усіх потенційних виборців в Україні. Додавши до цього зрозумілі ціннісні орієнтири та ефективну передвиборчу кампанію, такий кандидат може прямо конкурувати з лідерами нинішніх соціологічних опитувань.

Крім запиту на нові обличчя, є запит на інакші обличчя та політичні сили. Вони мусять у чомусь докорінно відрізнятися. Тому і Вакарчук, і Зеленський мають перспективи

"Крім запиту на нові обличчя, є запит на інакші обличчя та політичні сили. Вони мусять у чомусь докорінно відрізнятися. Тому і Вакарчук, і Зеленський мають перспективи. Що й відображається у рейтингах", – запевняє політолог Валентин Гладких.

Слушну думку висловив Володимир Фесенко: лідер має специфічні особисті якості.

"13 років тому новим обличчям у політиці був Анатолій Гриценко. Він позиціонує себе як чесну людину. І це так – корупційних скандалів за ним немає. Для порівняння – Олексій Навальний у Росії. Неоднозначна постать. Але за короткий час зміг створити потужну мережу осередків своєї організації, виводить людей на вулицю. Гриценко чомусь не зміг цього зробити, хоча в політиці давно. Це дивує. Замало заявити про себе. Якщо ти маєш якості лідера, зможеш реалізуватися".

Чому в нас такі популярні політичні ток-шоу? Їхніх учасників сприймають як шоуменів, які повинні розважати

Факт появи артистів у рейтингах непокоїть обивателя. А чому співак чи актор, який іде в політику, це погано? На питання, зазвичай, відповідають типово:

- у них немає програми, ідеології, політичних орієнтирів;

- у них немає команди;

- у них немає досвіду в політиці, це все одно що довірити акторові робити хірургічну операцію або пілотувати літак.

Та всі пункти розбиваються об українську реальність.

Автор: radiosvoboda.org
 

"Я давно міркую над природою сучасної політики і політиків. І не можу не відзначити, що вони, значною мірою, ближчі не до класичного розуміння політики як регуляції суспільства, а до шоубізу, – каже політолог Петро Олещук. – Чому в нас такі популярні політичні ток-шоу? Як показує досвід, їх дивляться не заради глибоких політичних ідей. Їхніх учасників сприймають як шоуменів, які повинні розважати. Сказати різке слівце. "Зробити" опонента. Покричати. Ну і непогано, якщо хтось на когось кинеться з кулаками. Те саме стосується й інших сфер суспільного життя. "Чиста" політика – нецікава. Вона нудна. Політичний шоубіз – це те, що для більшості громадян і є справжньою політикою".

А у професійних політиків справді є команди однодумців? Далеко ходити не треба: візьмемо переможця минулих парламентських виборів – "Народний фронт". Чи багато там давніх ідеологічних соратників Арсенія Яценюка?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історії 6 артистів, які успішно управляли містами, регіонами і країнами

Розглянемо першу десятку виборчого списку. Під наше визначення підпадає хіба що Лілія Гриневич. 4 депутатів до виборів не мали політичного досвіду: журналісти Тетяна Чорновол і Вікторія Сюмар, а також комбати-добровольці Андрій Тетерук і Юрій Береза. 3 "фронтовиків", навпаки, в останні роки мали багатий політичний досвід. Читай – переходили з партії в партію. Це Андрій Парубій, В'ячеслав Кириленко, Арсен Аваков. Іще один депутат, Олександр Турчинов, партії не міняв, але довгі роки був "правою рукою" Юлії Тимошенко. В інших політсилах ситуація не краща. Той же "Блок Петра Порошенка" формувався ситуативно під вибори-2014.

Наша головна проблема – це відсутність партій у їхньому звичному розумінні. Це лідерські проекти. А якщо партія побудована навколо лідера, то нового там ніколи не буде

"Наша головна проблема – це відсутність партій у їхньому звичному розумінні. Як інституцій, які відповідають за зв'язок між політикою та громадянським суспільством. А найголовніше – за рекрутування нових лідерів. Цю функцію партії не виконують, бо вони, по суті, партіями не є, – пояснює Олещук. – Це лідерські проекти. А якщо партія побудована навколо лідера, то нового там ніколи не буде. Там, де існують нормальні партійні структури, такого не буває. Анґела Меркель пішла з посади голови партії ХДС, одразу обрали наступницю. Партія не розпадається".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди не дебіли": експерти та блогери зробили прогнози щодо перспектив Порошенка на виборах президента

Автор: politeka.net
 

Високі рейтинги Зеленського та Вакарчука повинні насторожити нинішню політичну еліту. Це показник того, що стара система впевнено рухається до банкрутства, оскільки проблеми країни не вирішуються. І довіра людей до них падає. Більш як 40% виборців шукатимуть альтернативу старим політикам серед нових облич. А 40-45% вважають, що то не проблема, коли "нове обличчя" не матиме досвіду роботи у вищих ешелонах влади.

"Зрештою, будь-який політичний лідер не є месією, – продовжує Олещук. – Зеленський не тільки комік. Він менеджер та організатор, побудував бізнес-імперію навколо своїх гумористичних проектів. Тобто досвід управлінця в нього є. Ми не знаємо, наскільки він може бути застосований у політиці. Але потенційно я не бачу перешкод. У нас державу очолювали люди, набагато гірше підготовлені для вирішення відповідних завдань".

Крім того, Зеленський для багатьох українців асоціюється з образом його героя із серіалу "Слуга народу". Президент Голобородько, попри відсутність політичного досвіду і помилки, все ж прагне служити інтересам людей.

Останні 15 років ми застряли у виборі між "дітьми Кучми" . Тому наше суперзавдання – зробити так, щоб ці вибори стали для них останніми

Не зайве буде нагадати світовий досвід у цьому питанні. Італійський політик "Беппе" Грілло колись був коміком, а на виборах його протестний рух "П'ять зірок" пройшов до парламенту з 25%. Жартував собі, жартував. І дожартувався до однієї з найпотужніших політичних сил в країні. Тож і до рейтингів Зеленського та Вакарчука треба ставитися серйозно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старт президентської гонки: хто і як може поборотися за "невизначених"

А щодо досвіду в українській політиці – це, в кращому разі, досвід корупції, зради, брехні і кон'юнктурних рішень. У гіршому – досвід радянського управління. Про це говорять і експерти, і самі політики.

"Останні 15 років ми застрягли у виборі між "дітьми Кучми" – Ющенком, Януковичем, Порошенком і Тимошенко, – каже історик Ярослав Грицак. – Усі вони починали кар'єру за часів Леоніда Кучми, що наклало відбиток на їхнє мислення і дії. Тому наше суперзавдання – зробити так, щоб ці вибори стали для них останніми".

Утім, за даними соціологів, вже 2019-го нові обличчя можуть скласти серйозну конкуренцію старим політикам.

"Уже декілька місяців поспіль у Володимира Зеленського спостерігається позитивна динаміка, і він вийшов на друге місце у рейтингу. Це спричинить атаки проти нього з боку інших фаворитів. Тому що він став серйозним викликом не тільки для Петра Порошенка, а й потенційно для Юлії Тимошенко, якщо говорити про другий тур. Думаю, Юлія Володимирівна більше хотіла б бачити в другому турі Петра Олексійовича чи Юрія Бойка", – підкреслює Володимир Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Високі рейтинги Зеленського – це показник, що стара система рухається до банкрутства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути