Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2018 23:16

"Втома Порошенка і невпевненість у собі" - політолог оцінив виступи політиків на Київському безпековому форумі

"Втома Порошенка і невпевненість у собі" - політолог оцінив виступи політиків на Київському безпековому форумі
Михайло Басараб: Будучи "ексом", Арсеній Яценюк може конкурувати з президентом за рівнем контактів і колом спілкування на Заході. Це не дуже подобається Порошенкові. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Київський безпековий форум стає провідним міжнародним майданчиком для країн-сусідів Росії, які знаходяться в однаковій небезпеці.

Про це Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб. Також експерт прокоментував виступи політиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми з вами спільно творимо нову історію України та Європи" - Яценюк

"З-поміж українських посадовців Олександр Турчинов виступив на форумі найкраще – правильна емоція, робив вчасні паузи, вибирав слушні наголоси і акценти. Серйозно підготувався фактологічно, тому впевнено виступав і досяг результату. Не було нічого зайвого. Людина спокійно на цифрах розклала ситуацію в регіоні і переконливо пояснила нашим західним колегам, що те, що зараз відбувається в Україні, стосується не лише нас і балто-чорноморського регіону, а й безпеки всієї Європи, кожного її громадянина, на скільки б далеко він не жив від Росії", - каже політолог.

За словами Михайла Басараба, Арсеній Яценюк має триваліші і кращі неформальні контакти із іноземними політиками, аніж президент, що не може подобатися Порошенкові. Водночас, взявши участь у форумі, президента і українського прем'єра, явно додали форуму.

"Від Арсенія Яценюка хотілося б почути більш прикладну промову про безпекову ситуацію в Україні, відповіді на ці актуальні питання. Він обмежився виступом, який стосувався безпекової проблематики у глобальному вимірі. Показово, що на форумі, який організовує екс-прем'єр, приїхали чинні лідери сусідніх держав. Цей захід — додатковий елемент його політичної капіталізації. Високий рівень представництва на форумі демонструє ставлення до Яценюка на міжнародній арені. До політика, який зараз не займає жодної посади, приїжджають високі представники НАТО, посли західних держав, відомі політики. Будучи "ексом", Арсеній Яценюк може конкурувати з президентом за рівнем контактів і колом спілкування на Заході. Це не дуже подобається Порошенкові", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розірвати відносини з РФ треба якомога швидше, але грамотно

Рейтинг президента постійно падає.

"Порошенко скористався майданчиком форуму, щоб висловити свіжі ідеї. В кулуарах відзначали, що його виступ був занадто довгим. Президент спробував зробити кілька інноваційних заяв. Але вони вже зазнали критики в експертному середовищі.
Він читав виступ із телепромптера. Останнім часом не наважується виступати без нього. Це свідчить про якусь втому, невпевненість у собі. Соціологія — найкращий показник того, як почуває себе політик у спілкуванні з суспільством. Соціологія Порошенка найгірша. Такої сталої тенденції падіння рівня довіри і електоральної підтримки як у президента, зараз немає ні в кого", - каже Басараб.

На думку політолога, під час форуму прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розкрився досить несподівано.

"Зазвичай він говорить про соціалку, дороги, пенсії, медичну реформу. Тут досить непогано виступив на безпекову тематику. Запам'яталася емоція його виступу і впевненість", - відзначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія у будь-яку хвилину готова кинути в Україну 260 тис. солдат і 3 тис. танків - РНБО

На форумі Олег Ляшко виступав із доповіддю про небезпеку популістів у політиці.

"Політики-популісти — це гарні артисти. Особливо Ляшко. Це обдарована людина, ми повинні це визнати. Він гарний політичний артист. На форумі абсолютно спокійно, без жодних докорів власного сумління засуджував популізм і демагогію, переконував, що він дуже прагматичний політик, який має чіткий порядок денний і рішення для країни. Якщо його особисто запитати: "Чи вважаєте ви себе політиком-популістом?" - він безумовно це спростує".

Київський безпековий форум об'єднав країни, які знаходяться в однаковій небезпеці з боку Росії.

"Форум має прикладне значення, конкретний безпековий контекст. На цьогорічному форумі були присутні лідери сусідніх держав. Був прем'єр Литви, який фактично представляв всі балтійські країни, премєр Молдови, міністр внутрішніх справ Туреччини, спецпредставник Ердогана, багато колишніх європейських високопосадовців, дипломатів — це звично для таких заходів. Форум стає майданчиком для комунікацій для вісі вимушених сусідів держави-агресора, які мають спільні потреби, виклики та ризики", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна рве стосунки із СНД

На думку політолога, поляки обережно спостерігають за зовнішньополітичними активностями України, яка може бути конкурентом для Польщі

"Шкода, що не було поляків. Це було б особливо цікаво в контексті нинішнього діалогу між Україною і Польщею. Був присутній посол і відомі польські інтелектуали, політики. Поляки з обережністю ставляться до будь-яких зовнішньополітичних активностей і ініціатив з боку Києва. Ми явний конкурент за масштабами, впливом у регіоні. Це помилковий підхід Варшави, оскільки Польща і Україна явно будуть сильнішими разом, ніж як конкуренти. Думаю, у поляків немає іншого варіанту, як долучитися до наступних таких міжнародних заходів в Україні", - підсумував Басараб.

12 — 13 квітня відбувся 11-й Київський безпековий форум, в якому взяли участь понад 600 міжнародних і українських діячів, представників політичних, ділових та громадських кіл із понад 20 країн світу.

Зараз ви читаєте новину «"Втома Порошенка і невпевненість у собі" - політолог оцінив виступи політиків на Київському безпековому форумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути