Ексклюзиви
четвер, 24 січня 2013 11:03

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"Всі надумані звинувачення Юлія Володимирівна називає істерикою Януковича"

"Всі надумані звинувачення Юлія Володимирівна називає істерикою Януковича"
Тетяна Слюз: Юлія Володимирівна вірить в те, що після рішення Європейського суду з прав людини вона вийде на волю. Фото: kontrakty.ua

Депутат від "Батьківщини" Тетяна Слюз минулого тижня дві доби провела у екс-прем'єра Юлії Тимошенко. 16 січня разом із колегами Олександрою Кужель та Людмилою Денісовою приїхали на побачення у харківську лікарню "Укрзалізниці". Відмовилися залишати приміщення, підтримавши акцію непокори Тимошенко. Вранці 18 січня правоохоронці викинули їх із відділення.

Як Вас зустріла Тимошенко у лікарні?

- А як може зустріти людина, яка більш ніж півтора року не бачить нікого, окрім захисників і конвою? Це ж жива людина, яка впродовж багатьох місяців не була на вулиці.

Юлія Володимирівна не бачить ні сонця, ні неба. Вікна в усіх приміщеннях, де вона перебуває, заклеєні невідомо чим. Щоденно вона піддається постійним психологічним та фізичним тортурам. Все це в комплексі вплинуло на її здоров'я, стан якого з кожним днем погіршується.

Але незважаючи на це вона залишається сильною духом та повною сил для боротьби з діючим режимом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яворівський пояснив, що робитиме опозиція, поки "регіонали" відпочивають на Канарах

Про що ви з нею говорили? Чи обговорювали політичні теми?

- Обговорювали соціально-економічний, політичний стан в країні, першочергові законопроекти, які необхідно прийняти у Верховній Раді. Особливу увагу приділили методам боротьби з режимом Януковича, звільнення України від кримінальної окупації, проведення необхідних реформ.

Всі надумані звинувачення Юлія Володимирівна називає абсурдом та істерикою Януковича, який патологічно її боїться, бо знає, що програє президентські вибори в 2015 році.

Юлія Володимирівна вірить в те, що після рішення Європейського суду з прав людини вона вийде на волю.

У яких умовах утримується Тимошенко? Що вам вдалося побачити?

- Перед тим, як потрапити до Юлії Володимирівни, ми побували у Качанівській виправній колонії №54 і оглянули умови утримання ув'язнених жінок. Ми побачили, що в жодній житловій кімнаті, в жодному туалеті немає відеокамер, немає чоловіків-конвоїрів. Ув'язнені можуть вільно бачити через вікно сонце і небо, дощ і сніг. Також вони мають змогу вільно користуватися таксофоном і будь-коли телефонувати родичам та близьким.

На жаль, при огляді умов утримання Юлії Володимирівни ми побачили таке: три відеокамери в її палаті, дві відеокамери в коридорі житлового блоку, цілодобове перебування конвоїра в палаті біля ліжка Юлії Володимирівни та відсутність природнього світла через вікна.

Моніторингове приміщення, яке складається з чотирьох кімнат з окремим "чорним" входом. В першій кімнаті за монітором перебувала молода дівчина, яка, з її ж слів, працює соціологом у Качанівській колонії. Це виглядає щонайменше дивно, адже який стосунок може мати соціолог до відеоспостереження? Тим паче в такому специфічному закладі.

Наступна кімната була з великою кількістю ліжок. Там були розкидані речі, які однозначно належать особам чоловічої статі. У цій кімнаті було надзвичайно накурено та брудно. На наше запитання до жінок-конвоїрок: "Дівчата, ви що курите?", ми отримали негативну відповідь. Третя кімната була призначена для прийняття їжі. Четверта - зачинена, але через скляні двері було видно, що там є окремий вхід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про інтимні стосунки між Тимошенко та Лазаренко вигадали люди, які вже "нижче плінтуса" - Оленюк

Чому саме Ви, Кужель та Денісова приєдналися до акції непокори? Чи виявили бажання інші депутати?

- Юлія Володимирівна запросила нас трьох на короткотермінове побачення, як колишніх членів її уряду. Безумовно, побачивши ці всі жахіття, несправедливе та вибіркове відношення до жінки, матері, лідера опозиції, за яку в 2010 році проголосувало більше 11 мільйонів українців, ми прийняли рішення приєднатися до акції громадянської непокори. Ми в письмовій формі звернулися до президента, генерального прокурора та інших посадових осіб, причетних до організації політичних репресій. Вимагали демонтувати всі офіційні та приховані аудіо та відео пристрої в тюремній палаті, санітарних та лікувальних приміщеннях, кімнаті для зустрічей із захисниками, коридорах, розташованих у житловому блоці, де утримується Тимошенко; демонтувати моніторингове обладнання та передати приміщення, де встановлені монітори аудіо та відео спостереження, під лікувальні потреби лікарні. Також наполягали на виведенні із житлового блоку охоронців чоловіків та забезпечити охорону працівниками колонії жіночої статі та повернути Тимошенко право на телефонні розмови, так як це передбачено Кримінально-виконавчим кодексом.

Що Вам говорили лікарі? Кажуть, що вони під час перебування у лікарні оголосили мовчазний протест.

- Про мовчазний протест медиків нам нічого не було відомо, оскільки ми були позбавлені можливості комунікації із "зовнішнім світом".

Як з вами поводилися конвоїри? Ви говорили, що відеокамери є навіть у туалеті. Як вам це пояснили?

- Постійно, цілодобово поряд з нами перебували жінки-конвоїри. Вони повністю контролювали нашу поведінку, слухали всі наші розмови та "охороняли" наш сон.

На стінах та стелі знаходилися невідомі нам пристрої, при вимкнені та вмиканні освітлення в душовій кімнаті та палаті, де знаходилися туалети, електроприлади поводили себе "дуже цікаво". Відтак нами та Юлією Володимирівною було зроблено висновки про наявність прихованих відеокамер, хоча персонал Качанівської колонії це заперечував.

У яких умовах ви перебували ці дві доби? Що Вам дозволили взяти із собою?

- Перед тим, як ми потрапили до Юлії Володимирівни, конвоїри нас дуже ретельно обшукали. Нам дозволили взяти з собою лише посвідчення народного депутата та окуляри.

- Ці дві доби ми перебували у кімнаті площею до 7 квадратних метрів, яка передбачена для проведення короткотермінових зустрічей та зустрічей із захисниками. У кімнаті знаходився письмовий стіл, чотири стільці та медична кушетка. Спали ми на підлозі. Медсестра надала нам тонкі ковдри та подушки. "Комфорт" від такого спання відчувається по сьогоднішній день. Двері були постійно замкнені на ключ ззовні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" порадив Франції не пхати носа у справу Тимошенко, а то він їм згадає Жака Ширака

У туалет нас водили по одному під конвоєм. На другий день нашого перебування нам відключили воду у душовій кімнаті - унітаз, умивальник, душ. Це був елемент морального, психологічного і фізичного тиску, аби ми припинили свою акцію непокори.

Як розвивалася ситуація після того, як вас силою винесли із приміщення?

- Під час того, як нас бритоголові чоловіки спортивної статури без розпізнавальних знаків на одязі брутально, по-варварськи викинули на сходову клітку, працівники міліції, які там перебували, жодним чином не реагували. Після цього я декілька разів викликала наряд міліції, однак вони не прибули на мій виклик. По цих резонансних подіях вже працює юридична служба Об'єднаної опозиції.

Вам у лікарні викликали швидку. Як зараз почуваєтеся?

- Зараз, м'яко кажучи, перебуваю у пост-стресовому та шоковому стані. Наслідком діяльності бритоголових "хлопців" є синці на моєму тілі.

Як надалі будете допомагати Тимошенко?

- По ситуації, яка склалася з порушенням прав Юлії Тимошенко, ми провели зустріч з послами країн ЄС. Зараз терміново скликаємо позачергову сесію парламенту. Ми також сподіваємось на рішення Європейського суду. Докладаємо всіх зусиль, аби перевести Юлію Володимирівну для лікування в німецьку клініку Шаріте.

Зараз ви читаєте новину «"Всі надумані звинувачення Юлія Володимирівна називає істерикою Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути