четвер, 02 серпня 2012 12:14

Включення відомих людей до списків корисне для технічних політичних проектів - експерт

Включення відомих людей до списків корисне для технічних політичних проектів - експерт
Сергій Таран: все залежить від того, чи має людина громадянську позицію. Фото: ua.golosua.com

Доцільність включення до списків партій відомих діячів залежить від їхньої громадської позиції та аудиторії самих партій.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

Так зазначимо, що після оприлюднення списків партій стало відомо, що низка відомих культурних діячів та спорстменів потрапили до різних політчиних сил. Таїсія Повалій — друга у Партії регіонів, Марія Матіос — друга у списку партії "Удар", до партії Наталії Королевської приєдналися футболіст Андрій Шевченко та актор Остап Ступка, а актор Богдан Бенюк пішов у партію "Свобода".

На думку Тарана, порівнювати цих людей не можна, бо у кожного свої причини іти до тієї чи іншої партії.

"Люди ці дуже різні. І за великим рахунком справа не в тому, чим людина займається, а яка у неї була позиція, чи була у неї громадянська позиція протягом всього життя. Це насамперед сприймається людьми", - наголосив він.

Політолог додав: "Наприклад, не можна порівнювати, як сприймається Кличко у суспільстві, і як сприймається Шевченко. Хоча обидва відомі спортсмени. Але в одного — серйозний політичний рейтинг, а в іншого він досить сумнівний. Є різне сприйняття людей, які прийшли з різних сімей, з різних бекграундів, з різних історій і тут не можна узагальнювати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко і Ступка у списку додадуть Королевській багато голосів — політтехнолог

Водночас, експерт наголосив, що включення до списку відомих людей - ідея не нова і вже не настільки популярна.

"Тенденція в останній момент включали відомих спортсменів та артистів у списки вже починає трохи втрачати свою вагу. Це раніше було таке уявлення, що популярна особистість автоматично піднімає рейтинг. Але це не зовсім так. Тому що, наприклад, Вєрку Сердючку обожнює половина України, але політичного рейтингу у неї немає, за неї не будуть голосувати. Тому тут немає знаку рівності", - підкреслив Таран.

За словами експерта, значення має і те, що це за політичний проект: "В технологічних проектах, такий як, наприклад, Королевської "Україна -Вперед!", це в принципі пояснюється, бо вони якраз розраховують на тих громадян, у яких немає достатнього розуміння, що таке політичний процес і тому акцент іде на прізвища".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко - другий у списку партії "Україна – Вперед!", Ступка - третій

Він додав: "Для технологічних проектів включення відомих особистостей та персоналій є більш популярних. Але лідери громадських думок можуть бути і в поважних проектах, тому що дуже має значення, на яку аудиторію розраховує той чи інший проект".

Водночас, включення Повалій до списку Партії регіонів на рейтинг ПР жодним чином не вплине, вважає політолог. "Для Партії регіонів це не має жодного значення. Просто акцент на гарну жінку в списку, яка ще тягнеться від радянських часів. За Повалій ніколи не було громадянської позиції. І за великим рахунком вона була помічена за агітуванням за багато інших політичних сил", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побажання Тимошенко щодо кандидатів у список було враховано - Гриценко

"А от включення Матіос до Кличка — це позитив. У неї була громадянська позиція, вона письменниця з певним ім'ям", - підкреслив Таран і підсумував: "Хто ж має бути включений до списків, як не відомі люди, які мають певний професіоналізм роботи?".

Зараз ви читаєте новину «Включення відомих людей до списків корисне для технічних політичних проектів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути