вівторок, 10 грудня 2019 12:56

Венеційська комісія застерегла українську владу від політичного впливу на суди

Венеційська комісія застерегла українську владу від політичного впливу на суди
Венеціанська Комісія рекомендує Україні зосередити   реформу на судах першої та апеляційної інстанцій

Слід уникати будь-якого зв'язку між судовою посадою та строком перебування на посаді президента та парламенту. Ніщо не є більш небезпечним для незалежності суддів, ніж створювати враження у суддів та громадськості, що після виборів подальше перебування суддів на посадах або їх звільнення з посад належатиме до дискреції новообраних політичних органів.

Про це йдеться у висновку Венеційської комісії Ради Європи щодо судової реформи президента Володимира Зеленського (закон 193-IX від 16.10.2019).

Зазначеним законом, серед іншого, Зеленський ініціював скорочення нового Верховного Суду з 200 до 100 осіб шляхом проведення повторного відбору суддів, ліквідацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, розширення повноважень Вищої ради правосуддя, можливість подання "анонімок" на суддів та скорочення строків дисциплінарних процедур щодо них.

У своєму висновку Венеційська комісія зазначила, що Україна протягом останніх років здійснила глибоку судову реформу, і впровадження деяких змін ще не завершене. Реформа процесу відбору суддів та новий склад Верховного Суду, на думку комісії, "помітно покращилися в порівнянні з системою, яка існувала раніше".

Що ж до запропонованих президентом Зеленським змін, то, на думку Венеційської Комісії "вони є передчасними, оскільки впроваджуються у важливий період оцінювання всіх суддів першої та апеляційної інстанцій". (В Україні зараз існує понад 2000 вакантних посад суддів, а частина судів не працюють взагалі. - ред.).

Також у Венеційської комісії виникли заперечення щодо скорочення кількості суддів Верховного Суду. "Скорочення кількості суддів призведе до ще більшої затримки розгляду справ і поставить під загрозу функціонування Верховного Суду. Зважаючи на велике навантаження (близько 70 000 (нерозглянутих) справ), Верховний Суд не зможе ухвалювати належним чином обґрунтовані судові рішення протягом розумного строку, що суперечить статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", – зазначено у висновку Венеційської Комісії.

У заключній частині Венеційська Комісія рекомендує Україні виключити положення щодо скорочення кількості суддів Верховного Суду, а реформу зосередити на судах першої та апеляційної інстанцій.

Зараз ви читаєте новину «Венеційська комісія застерегла українську владу від політичного впливу на суди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути