вівторок, 17 вересня 2024 22:21

В Україні планують збільшити терміни навчання мобілізованих: нардеп не вважає це гарною ідеєю

В Україні планують збільшити терміни навчання мобілізованих: нардеп не вважає це гарною ідеєю
В Верховній Раді прокоментували збільшення навчання для мобілізованих. Фото: УНІАН

В Україні планують збільшити терміни навчання для мобілізованих громадян.

Це не є панацеєю і не дасть потрібного ефекту, якщо у навчальних центрах будуть некваліфіковані інструктори, а у бійців - відсутня мотивація, розповів секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник Служби безпеки України Роман Костенко в інтерв'ю "УНІАН".

Дуже багато бійців, коли потрапляють до військових частин, не мають підготовки. Командири військових частин скаржаться на це, розповів він.

Є також люди, яких "вчи не вчи, все одно навчити не можна". І тут проблема в мотивації мобілізованих і в роботі ТЦК, які лише працюють, аби тільки набрати людей, стверджує Костенко.

"Дуже часто зараз є така проблема, що навіть при тих термінах, які існують, - а ми розуміємо, що у нас є базова підготовка, яка триває місяць, 40 днів вона йде, і потім іде вже професійна підготовка, - бійці часто повною мірою не зайняті і вони після цієї підготовки недостатньо нормально підготовані виходять", - пояснив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд допускає збільшення бронювання від мобілізації - Шмигаль

Костенко переконаний, що якщо на підготовці будуть погані інструктори, які не будуть мати бойового досвіду, то підвищення термінів навчання користі не принесе.

Він нагадав, що через фактично провалену мобілізацію на фронті зараз відчувається нестача людей. А у разі збільшення термінів навчання бійці будуть доїжджати до передової ще довше.

"Якщо ми зробимо поганий відбір і хороше навчання, це буде 30-40% ефекту. Якщо ми зробимо хороший відбір і погане навчання, це буде те саме - ми просто угробимо хлопців. Треба, щоб все воно працювало і одне одному допомагало", - підсумував Костенко.

Генеральний штаб Збройних сил України працює над тим, щоб збільшити термін базової загальновійськової підготовки.

Відповідний проєкт буде розпочато у жовтні-листопаді цього року, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Генерал розповів про можливість створення Школи інструкторів, "яка буде основним і єдиним джерелом якісно підготовленого інструкторського складу".

Зараз ви читаєте новину «В Україні планують збільшити терміни навчання мобілізованих: нардеп не вважає це гарною ідеєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути