Ексклюзиви
середа, 19 червня 2024 21:10

В ОП не проти запросити Росію на наступний Саміт миру

В ОП не проти запросити Росію на наступний Саміт миру
Глава ОП Андрій Єрмак вважає, що Росія може долучитися до мирного процесу. Фото: ОП

На наступну зустріч з міжнародними партнерами Україна може запросити Росію.

Це може знадобитись для вироблення формули майбутніх мирних переговорів, сказав глава Офіса президента Андрій Єрмак, передає Bloomberg.

У Кремлі раніше давали зрозуміти, що не мають наміру долучатися до українського плану. Але Єрмак допустив такий сценарій. Він заявив, що робочі групи вже ведуть підготовку до наступної зустрічі після Глобального саміту миру у Швейцарії.

"Немає часових рамок для наступної зустрічі - і перспектива другого Саміту, про яку багато припускали, не з'явилася в підсумковому документі зустрічі 15-16 червня в Люцерні. Хоча на цій зустрічі були присутні понад 100 країн та організацій, вона не досягла своєї кінцевої мети – створити ширшу глобальну підтримку", - пишуть журналісти.

Результати робочих груп стануть частиною цього спільного плану. Низка країн підтримає його на другій зустрічі.

"Ми думаємо, що можна буде запросити представника Росії", - вказав Єрмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США зробили заяву про підсумки Глобального саміту миру у Швейцарії

"Формула миру" України передбачає залучення РФ до переговорів як кінцеву мету. Але це має статися лише після залучення світових лідерів до вимог Києва про виведення російських військ з усієї території України та визнання суверенних кордонів.

Журналісти вважають, що Україні не вдалося здобути прихильність країн Глобального Півдня. Перш за все йдеться про Китай, а також про Індію та Бразилію.

Індія, Бразилія та Південна Африка відмовилися підписати спільне комюніке. У Саудівській Аравії заявили, що Київ має бути готовим до "важкого компромісу", щоб покласти крапку в "конфлікті".

Єрмак назвав саміт успішним. Він переконаний, що другий Саміт буде більш представницьким і "припинить війну та врегулює спричинені нею кризи".

15-16 червня у Бюргенштоку у Швейцарії відбувся перший Глобальний саміт миру за ініціативи України. Участь у ньому взяли делегації з 92 країн і вісім світових організацій.

Під спільним комюніке саміту підписалися 78 країн і чотири міжнародні організації.

Зараз ви читаєте новину «В ОП не проти запросити Росію на наступний Саміт миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути