понеділок, 23 серпня 2010 14:51

Уряд нічого не робить, щоб контролювати ціну на хліб - НСНУ

Уряд нічого не робить, щоб контролювати ціну на хліб - НСНУ

Бездіяльність уряду Азарова призведе найближчим часом до здорожчання більшості сортів хліба.

Про це Gazeta.ua заявив секретар Комітету з питань соціальної політики та праці Володимир В"язівський.

"Стало вже загальновідомо, що урожай цього року очікується менший, ніж минулого. Це одна складова, якщо говорити про ціну вартості. І друге — це енергоносії, які теж уже, було обнародувано, втішили і громадян, і підприємства, що буде подорожчання на 50 відсотків. І зрозуміло, що в Україні, як завжди, громадянин любить перестраховуватися. Або громадяни намагаються запастись продуктами. А підприємства забивають у свою рентабельність майбутні додаткові видатки і так перестраховуються. То я думаю, що цих два складники — врожайність знизиться у зв'язку із посухою і ріст цін на енергоносії, стануть стимуляторами для того, щоб піднімати ціни. Я не думаю, що це не єдина галузь, яка показала в цьому напрямку свої тенденції, але це буде стосуватися і багатьох інших галузей", - переконаний нардеп.

В"язівський вважає, що чисто адміністративними заходами урядові не вдасться утримати ціну на хліб.

"Будь-які намагання в адміністративний спосіб стримати ціни до цього часу успіху не мали. Так, була якась кампанія показухи, хизування а-ля радянські часи в наказовому порядку привести у відповідність до мудрих рішень партії, тобто, правлячої коаліції, в кінцевому результаті закінчувалося пшиком, і ціни в різний спосіб все-таки піднімалися. Для цього потрібні лише економічні важелі", - зазначив "нунсівець".

На думку нардепа, для того, щоб зберегти існуючі ціни на соціальні сорти хліба, влада має взяти частину витрат виробників на себе.

"Якщо держава дійсно виділить під закупку зерна певні кошти, і це буде не просто декларація, а реальне поповнення державних резервів, якщо вони не знайдуть спосіб, який можна компенсатором включити щодо здешевлення ціни на енергопостачання, бо ж газ, який використовують пекарні, все одно буде дорожчати, то подорожчання не уникнути. Владі треба просто подумати, в який спосіб вона береться компенсувати ті додаткові витрати, що підуть у пекарнях на випікання соціального хліба. Я не буду зараз давати однозначного рецепту, але треба розуміти, що, якщо щось хочемо здешевити для громадян, влада має певну видаткову частину збільшити, влада на це має йти і робити певні кроки", - підкреслив "нашоукраїнець".

Політик вважає, що уряд не вживає достатніх заходів для того, щоб мати можливості впливати на ринок зерна і цінову політику.

"У розвинутих країнах, а не тих, які стоять у своїх деклараціях нібито на соціалістичних позиціях, а в своєму житті керуються капіталістичними стосунками, як мінімум так. То чому вони хоча б не наслідують інші країни, коли зерно закупляють в держрезерв, щоб утримати ціну, щоб ціна не обвалилася і не завалила сільське господарство? А коли посуха, компенсатор включається — викидається додаткове зерно на ринок, стабілізуються ціни в посушливий і у врожайний роки. Окрім декларацій вони нічого не роблять", - підсумував В"язівський.

Зараз ви читаєте новину «Уряд нічого не робить, щоб контролювати ціну на хліб - НСНУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути